Ingelegde chioggiabiet

INGELEGDE CHIOGGIABIET


Ingrediënten

1 kleine (weck)pot vol
15 minuten

200 gr (chioggia)biet
100 ml rijstazijn
100 ml witte wijnazijn
100 ml water
2 el kristalsuiker
1 tl zout
1 el mosterdzaad

Ingelegde chioggiabiet als smaakmaker

Afgelopen week kreeg ik een prachtig bosje chioggiabieten in mijn tasje van De Eemstuin. Ik ben niet de grootste bieten fan, omdat ik pure rode bieten soms iets té overheersend vindt. Ik heb een poosje terug een Borsjtsj gemaakt, deze beviel enorm goed en sinsdien ben ik wat bekeerd als het om bieten gaat. Deze chioggiabieten zijn van origine afkomstig uit het Italiaanse plaatsje Chioggia. De smaak van de chioggiabiet is zachter en zoeter dan de gewone rode biet. Ook heeft chioggiabiet heeft een prachtige tekening aan de binnenkant.

Omdat de chioggiabiet wat zachter en zoeter van smaak is, en wat minder aards naar mijn mening, kun je deze uitstekend rauw verwerken. Om ze in te leggen heb ik ze wel kort gekookt om de structuur wat soepeler te maken. Verder leg ik ze in in een zoet zuur van rijstazijn, witte wijnazijn, zout, suiker en mosterdzaad. Een relatief simpele zoet zuur dus. Deze ingelegde chioggiabieten zijn heerlijk in bijvoorbeeld in salades, (poké)bowls of topping op een lekker broodje!

Bereidingswijze

Verhit de azijnen, suiker, water, zout en mosterdzaad in een steelpannetje en roer tot de suiker en zout zijn opgelost. Laat dit vervolgens afkoelen.

Schil de bietjes en snij in dunnen plakken van gelijke dikte. Breng wat water aan de kook en kook de bietjes 3 minuten, giet af en spoel af met koud water. Doe de bietjes samen met het zoet-zuur in een (weck)pot.

Bewaar tot 4 weken in de koelkast. Gebruik de ingelegde chioggiabiet bijvoorbeeld in salades, (poké)bowls of topping op een lekker broodje!

Probeer ook eens andere groenten in te leggen op zoet zuur! Zoals rode ui, komkommer, kool of wortel.

© Chef Bontekoe 2022