Ingelegde rode ui

INGELEGDE RODE UI


Ingrediënten

1 kleine (weck)pot

40 minuten

Glutenvrij 

400 ml natuurazijn
100 gr kristalsuiker
3-4 grote rode uien
1 el mosterdzaad
1 el nigellazaad

Rode ui inleggen

Ingelegde rode ui is een van mijn favoriete smaakmakers. Deze zoet-zure, knapperige uienringen zijn milder van smaak dan rauwe ui en voegen niet alleen kleur maar ook enorm veel smaak toe aan gerechten!

Het is verrassend makkelijk om deze ingelegde rode ui te maken, deze techniek van inleggen in zoet-zuur kun je op veel verschillende groenten toepassen. Ik raad je wel aan om een stevige groente hiervoor te kiezen zodat hij zijn structuur behoudt Je kunt bijvoorbeeld stevige kool, komkommer of een groente uit de kruisbloemenfamilie gebruiken. Ook heb je qua specerijen alle vrijheid om creatief te zijn! Mosterdzaad, gedroogde groene kruiden, peperkorrels.. alle combinaties zijn mogelijk!

Topping

Ik eet ingelegde rode ui het liefste op een broodje, door een salade of als topping op taco’s. Je kunt ze ook in een wrap of pitabroodje doen, ook hier heb je wederom alle vrijheid. Bewaar de rode ui in een afgesloten pot of bak tot 2 weken in de koelkast, zodra je deze opent moet je ze wel binnen 5 dagen opeten maar dat is zeker geen straf! Je kunt ook andere groenten gemakkelijk inleggen, zoals deze ingelegde bietjes.

Bereidingswijze

Breng de azijn, mosterd- en nigellazaad samen met de suiker aan de kook.

Snij de rode uien in dunne halve ringen.

Desinfecteer een weckpot en doe de rode uien ringen erin.

Laat de zoet-zuur volledig afkoelen en giet het erbij. Doe de pot dicht en bewaar tot 2 weken in de koelkast. Laat minimaal 30 minuten staan voor gebruik.

Ingelegde rode ui is zo’n beetje overal lekker op en bij. Belegde broodjes, salades, dips en burgers. Bij ons staat er altijd een pot in de koelkast zodat je altijd een lekkere smaakmaker in huis hebt!

© Chef Bontekoe 2022