Plaattaart met groene asperges

PLAATTAART MET GROENE ASPERGES


Ingrediënten

2-4 personen
40 minuten

1 rol vers bladerdeeg
8 groene asperges
1/2 rode ui
200 gr ricotta
1 citroen, sap en zest
3 el Extra Vierge Olijfolie
Zout & peper
Balsamico crema

Plaattaart met groene asperges maken

Het groene asperge seizoen komt langzaam tot zijn einde en ik moest toch nog een heerlijk recept delen om het goed af te sluiten. Groene asperges zijn heerlijk en kunnen op talloze manieren worden bereidt, zoals gegrild op deze plaattaart. Ik gebruik in dit recept een rol kant en klaar bladerdeeg, lekker makkelijk en zeker smaakvol!

De basis van deze plaattaart is cottage cheese. Cottage cheese is relatief laag en vetten en bevat veel eiwit, je kunt hem eventueel vervangen door ricotta als je daar lekkerder vindt! Ik heb voor dit recept de cottage cheese in een keukenmachine verwerkt waardoor hij net zo’n romige structuur krijg als ricotta, maar dan lager in vet! Win-win toch? Deze plaattaart met asperges wordt verder op smaak gebracht met citrus, de natuurlijk smaken van de groene asperges en wat simpele peper en zout. Tot slot garneer ik hem graag met balsamico crema en dukkahcrumble voor wat extra smaak!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Rol het bladerdeeg uit en leg op met het bakpapier op een bakplaat. Vouw de randen c.a. 1,5-2 cm naar binnen en druk voorzichtig aan met de achterkant van een vork. Prik in het midden van het bladerdeeg gaatjes met de vork.

Doe de cottage cheese, de zest en sap van de citroen, 1 eetlepel Extra Vierge Olijfolie en wat peper en zout in een keukenmachine of blender, of in een kom met staafmixer.

Blend tot een glad geheel, het moet een beetje de structuur van ricotta krijgen. Breng eventueel verder op smaak met peper zout. Smeer de bodem van het bladerdeeg royaal in met de cottage cheese, houdt de omgevouwen randen vrij. Snij de rode ui in dunne halve ringen en verdeel over de cottage cheese.

Maak de asperges schoon en snij in gelijke stukken. Verdeel de asperges over de ui en cottage cheese. Besprenkel met nog een eetlepel Extra Vierge Olijfolie en een beetje peper en zout. Smeer vervolgens de omgevouwen randen in met de resterende eetlepel Extra Vierge Olijfolie.

Bak in 10-20 minuten goudbruin en gaar, check regelmatig of hij niet aanbrandt. De baktijd verschilt enorm per oven!

Serveer warm of koud en garneer met de balsamico crema en eventueel wat dukkahcrumble.

© Chef Bontekoe 2022