Saag Paneer

SAAG PANEER MET SNIJBIET


Ingrediënten

2 personen
30 minuten
Glutenvrij

200 gr spinazie
200 gr snijbiet
25 gr gember
2 gele uien
4 knoflookteentjes
1/2 groene chili
200 gr paneer

Twee theelepels van elk:
komijnzaad
korianderzaad
garam masala
kurkuma


Milde Olijfolie
100 ml water
4 el Griekse yoghurt

Saag Paneer maken

Saag Paneer is een van de bekendste Indiase gerechten. Saag betekent “groen”, in het klassieke recept wordt spinazie gebruikt. In dit recept gebruik ik spinazie én snijbiet. Snijbiet is nu in het seizoen en een prachtige groente. Het is verkrijgbaar in allerlei verschillende varianten en enorm voedzaam. De Saag Paneer wordt op smaak gebracht met koriander, komijn, garam masala en een basis van ui, knoflook, gember en chili. Het is een hele snelle curry om te maken en hij is verslavend lekker!

Paneer, ook wel Panir genoemd, is een stevige Indiase kaas. Paneer wordt gemaakt van koemelk en smelt niet. Het is rijk aan eiwitten en is laag in vet en zout, de smaak zelf is heel neutraal. Je kunt paneer heel goed marineren. Een onmisbaar ingrediënt in Saag Paneer. In dit recept heb ik de paneer krokant gebakken in wat olie met kurkuma en zout, heel simpel en heel lekker! Als je veganistisch eet kun je dit recept heel gemakkelijk aanpassen. Vervang de Griekse yoghurt met plantaardige yoghurt en vervang de paneer met tofu. Je hoeft verder niks aan de bereidingswijze te veranderen.

Bereidingswijze

Bak het komijn- en korianderzaad in een droge koekenpan, c.a. 1 minuut, en kneus fijn in een vijzel. Snipper de ui en hak de gember, knoflook en chili fijn.

Verhit wat olie in een diepe pan en fruit de ui, knoflook, gember en chili ongeveer 5 minuutjes. Voeg de gekneusde komijn- en korianderzaad en garam masala toe. Draai het vuur zacht.

Was de spinazie en snijbiet en hak fijn, ook de steeltjes van de snijbiet. Voeg de spinazie en snijbiet toe en roer alles goed door, doe de deksel op de pan en laat de bladgroenten slinken. Voeg vervolgens de yoghurt en het water toe, roer door en pureer ongeveer 2/3 met een staafmixer.

Dep de paneer droog en snij in blokjes. Verhit olie in een koekenpan en leg de paneer erin. Besprenkel royaal met zout en de kurkuma. Keer na 2-3 minuutjes om en bak tot ze goudbruin zijn.

Serveer de Saag Paneer warm met rijst of naan.

© Chef Bontekoe 2022