Let’s talk about cheese!

LET’S TALK ABOUT CHEESE, BABY!


Hoewel ik zelf officieel geen échte veganist ben betrap ik mezelf erop dat ik regelmatig “per ongeluk” veganistisch eet. Dit kan zijn omdat een bepaald recept geen dierlijke producten nodig heeft of omdat ik het niet in huis heb. Dan zal ik dus op zoek moeten gaan naar een creatieve oplossing. 

Ik hoor regelmatig dat mensen onder de veronderstelling zijn dat veganistisch koken (of de overstap maken naar veganist worden) heel moeilijk en vooral duur is. Zelf heb ik dit niet zo ervaren, daarom deel ik graag als onbewuste veganist mijn bevindingen met jullie.

Plantaardig eten is niet alleen goed voor de natuur en de dieren maar in veel gevallen ook voor je lichaam. Ik ben geen wetenschapper maar ik heb zelf bijvoorbeeld PDS en een intolerantie voor bepaalde zuivel. Met mij zijn er vele anderen en ook voor hen is (deels) plantaardig eten een uitkomst. Daarbij krijg je door meer groentes en peulvruchten toe te voegen aan je maaltijd automatisch meer plantaardige proteïne, vitamines en mineralen binnen. In deze blogpost ga ik vooral dieper in op een van de moeilijkst vervangbare elementen; zuivel.

Om te beginnen zijn er tegenwoordig natuurlijk veel zuivelvervangers zoals vegan kazen, melk en room. Deze kunnen wat aan de prijzige kant zijn maar geef toe, als je een lekker kaasje of iets als mascarpone wilt gebruiken geef je vaak ook wat meer uit. 

Persoonlijk ben ik meer fan van plantaardige producten op basis van noten in plaats van kokosolie. Dit voornamelijk vanwege de structuur en smaak maar ook omdat je dan net wat meer voedingsstoffen binnen krijgt. 

Zo heb je bijvoorbeeld de luxere vegan kaasjes van Watson en kun je ook heel gemakkelijk zelf een kaasvervanger maken van cashewnoten en edelgist

VioLife is ook een fijn merk. Alhoewel deze wel producten maken op basis van kokosolie. De Greek White vind ik persoonlijk het lekkerste en is een perfecte plantaardige vervanger voor zachte geitenkaas of feta en hij smelt ook nog eens geweldig! Je kunt er bijvoorbeeld ook een basis kaassaus van maken voor pasta.

Maar hoe makkelijk is het nou eigenlijk om je favoriete gerechten veganistisch te maken? Dit lijkt een enorme drempel voor sommigen omdat ze stomweg niet weten waar ze moeten beginnen.

Je hebt natuurlijk bepaalde keukens die per definitie vaak al in de basis veganistisch zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Indiase of Thaise keuken

De Midden-Oosterse keuken is ook grotendeels veganistisch, naast het sporadische gebruik van yoghurt of eieren.
Yoghurt is zeer makkelijk te vervangen door een plantaardige versie. Kies hierbij wel voor een ongezoete variant. Ei kun je vrij betaalbaar vervangen door tofu. Dit kun je verkruimelen of met een beetje plantaardige melk in de blender doen en op smaak brengen met gewoon zout of Kala Namak (Indiaas zout dat ruikt en smaakt naar ei. Geniaal spul!) en een beetje kleuren met een snufje kurkuma. Zo krijg je nog wel je benodigde proteïne binnen en mis je niks in je maaltijd!

De Mediterrane keuken is iets lastiger. Er wordt veel gebruik gemaakt van zuivelproducten. 

Gedroogde pasta is echter vaak al veganistisch omdat er geen echt ei wordt gebruikt. Je hoeft alleen maar even de ingrediënten te checken op de verpakking. Zachte kaas kun je het beste vervangen door de bovengenoemde VioLife producten of mijn recept voor Vegan Smeer”kaas” met knoflook, kruiden en cashewnoten.

Hardere kazen zoals parmezaan en pecorino zijn te vervangen voor Edelgist. Dit heeft van zichzelf een notige, zoute en kazige smaak en zit ook nog eens bomvol met zink en vitamine B12! Als je het echt een feestje wilt maken kun je wat gerookte amandelen (kant en klaar verkrijgbaar) met cashewnoten, zout en edelgist kort bakken in de oven en verkruimelen. Zo krijg je een vullende vegan “parmezaan” crumble die ook nog eens een lekkere bite heeft. 

De Albert Heijn heeft zelf ook een kleine lijn met veganistische kazen, deze zijn wel op basis van kokosolie maar ook verrijkt met extra vitamines en mineralen. Ook zijn er producten als cashewcrème en veganistische sour cream beschikbaar, deze zijn iets prijziger maar wel een waardige vervanger voor roomproducten! 

Eerlijk gezegd is het best makkelijk om een gerecht plantaardig te maken zolang je maar weet waar je naar moet zoeken. Tegenwoordig kun je op zoveel manieren dierlijke producten vervangen met iets dat minstens net zo lekker is! Daarbij haal je uit planten ook je benodigde mineralen, proteïne en vitamines. 

Nu wil ik natuurlijk niemand dwingen om zijn stukje vlees of plakje kaas af te staan, ik probeer enkel te laten zien hoe makkelijk het is om de overstap te maken. 

Voor mij ligt te focus vaak niet op iets letterlijk vervangen maar juist om er voor te zorgen dat ik niks mist of ontbreekt in een maaltijd.

Dus of je nou helemaal veganistisch wilt gaan eten of gewoon je eetpatroon wat wil veranderen, blijf dan vooral deze website in de gaten houden! Hopelijk kunnen deze kleine tips en aanbevelingen jou ook helpen met je weg vinden binnen de  plantaardige keuken. Ook veganistisch eten kan puur comfortfood zijn!


© Chef Bontekoe 2022