Filodeeg met spinazie, feta en pittige honing

FILODEEG MET SPINAZIE, FETA EN PITTIGE HONING


Ingrediënten

10 stuks

25 minuten 

10 vellen filodeeg


200 gr schapenfeta
200 gr spinazie
1 ei
1 knoflookteentje
1,5 el gemalen korianderzaad
Zout & peper
Milde Olijfolie


1 tl harissa
4 el honing

Filodeeg met spinazie: Börek of Spanakopita?

Voor wie een liefhebber is van de Turkse of Griekse keuken is deze combinatie een oude bekende. In traditionele bladerdeeg hapjes zoals Spanakopita’s uit Griekenland of de Börek uit Turkije is dit een fantastische combi. Dit recept is geïnspireerd op beiden en wordt dus gemaakt met filodeeg. Deze rolletjes zijn super krokant en smaakvol met een smeuïge vulling en een heerlijk dipje.

Pittige honing

Een heerlijk zout en hartige vulling van spinazie en feta die smelt tijdens het bakken in een krokant jasje van filodeeg met extra bite dankzij de sesamzaadjes. Terwijl ik dit schrijf krijg ik er meteen weer trek in! Ze zijn oprecht makkelijk om te maken en perfect als borrelhapje, als mezze of snack! De pittige honing is naar mijn idee een echte must, hij complimenteert het hartige perfect met een zoet-pittige smaak. Je zou de feta kunnen vervangen voor een plantaardig alternatief om deze filodeeg met spinazie veganistisch te maken! Op zoek naar meer hartige snacks of borrelhapjes? Probeer dan eens deze bladerdeeg Samomsa hapjes of deze gevulde dumplings!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden.


Blancheer de spinazie, laat goed uitlekken en snij grof. Pel en pers de knoflookteen uit in de spinazie. Verkruimel de feta en breek het ei, voeg beiden toe aan de spinazie. Kneed het mengsel door elkaar en breng op smaak met het gemalen korianderzaad, zout en peper.

Leg een vel filodeeg neer en besmeer deze met olijfolie. Leg vervolgens een ander vel erop. Verdeel c.a. 2-3 eetlepels vulling in een streep van c.a. 2 cm dik over de onderste rand van het filodeeg.

Rol het filodeeg op, smeer de laatste paar cm van het ‘kale’ deeg in met olijfolie en ‘plak’ hem daarmee dicht. Halveer de rol en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal dit met de rest van het filodeeg.

Besmeer de rolletjes met olijfolie en besprenkel met wat sesamzaadjes. Bak de filodeeg rolletjes in c.a. 10 minuten gaar en goudbruin.

Meng de honing met de harissa en serveer bij de filodeeg rolletjes, om in te dippen.

© Chef Bontekoe 2022