Bosvruchtencake met olijfolie en kardemom

BOSVRUCHTENCAKE MET OLIJFOLIE EN KARDEMOM


Ingrediënten

6-8 personen
45 minuten

200 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl bakpoeder
180 gr rietsuiker/kokosbloesemsuiker
2 tl baking soda
245 gr Skyr Bosbes
1 citroen
7 kardemompeulen
2 eieren
200 gram (bevroren) bosvruchten
80 ml Extra Vierge Olijfolie
2 tl zout

Bosvruchtencake

Zo, deze is me toch een partij lekker! Op eerste Kerstdag wilde ik graag wat lekkers maken om mee te nemen naar mijn schoonfamilie, met wat ik nog in huis had heb dus uiteindelijk deze cake gemaakt. De ingrediënten lijken op het eerste geschikt een vreemde combinatie maar hij is echt heel erg goed geworden! Ik was zelf zelfs verrast. Hij is luchtig maar ook smeuïg tegelijk, niet overweldigend zoet of vet en lekker kruidig. Oh en hij blijft ook een paar dagen écht lekker in de koelkast!

Olijfolie

Een van die gekke ingrediënten is bijvoorbeeld olijfolie, in een cake. Steeds vaker zie ik het voorbij komen en ik heb zelf ook al menig baksels gemaakt met olijfolie in plaats van boter. Het maakt de bosvruchten cake wat lichter maar zeker niet droog! Ook geeft een beetje een frutig, hartige ondertoon. De bosvruchten zijn nog een beetje zuur en dat vind ik juist wel lekker in deze cake, in combinatie met natuurlijke suiker, Skyr en uiteraard de kardemom. Ik ben gek op kardemom in zoete gerechten of baksels, zoals bijvoorbeeld in deze Tahina fudge of Havermoutkoekjes. Nou hup, snel maken!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een ovenschaal of springvorm met bakpapier.


Meng de droge ingrediënten (bakmeel, bakpoeder, baking soda, suiker en zout).


Kneus de kardemompeulen en verwijder de zaadjes, stamp deze fijn in een vijzel en voeg toe aan de droge ingrediënten.
Klop de eieren los met de Skyr en voeg hier de olijfolie, het sap en de zeste van de citroen aan toe.


Spatel het eiermengsel door de droge ingrediënten en schep de bosvruchten er doorheen. Stort het beslag in de ovenschaal of springvorm met bakpapier en bak de cake in het midden van de oven in 30 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een sateprikker of hij gaar is.

Je kunt hem tot 3 dagen in de koelkast bewaren, ik serveer hem graag met wat poedersuiker en/of slagroom.

© Chef Bontekoe 2022