Gepofte bloemkool met Maple-tahinsaus

GEPOFTE BLOEMKOOL MET MAPLE-TAHINSAUS


Ingrediënten

2-4 personen
50 minuten
Glutenvrij

Bloemkool
1 middelgrote bloemkool
Zout & peper
Milde Olijfolie

Maple-tahinsaus
30 gr Maple syrup
60 gr lichte Tahina
4,5 el Turkse yoghurt of kokosyoghurt
1,5 el Shiro Miso
50 ml koud water

Gepofte bloemkool

Bloemkool is zo ontzettend lekker uit de oven, absoluut één van mijn favoriete manier om het te bereiden! In Israël aten wij voor het eerst gepofte bloemkool, zo heerlijk zacht, rokerig en notig van smaak! Een absolute smaakbom die weinig nodig heeft om indruk te maken. Gegrilde bloemkool kun je op veel verschillende manier serveren, in dit geval in zijn geheel dus!

Deze hele bloemkool uit de oven wordt op smaak gebracht met zout, peper en olijfolie. Na het poffen en grillen serveer je hem met een romige saus van yoghurt, tahin, miso en Maple syrup. Zoet, zout, fris en romig.. perfect! Verder garneer ik hem graag met nootjes, granaatappelpitjes en verse kruiden. Je kunt hem als bijgerecht of deel van mezze serveren.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. Verwijder de bladeren van de bloemkool en snijd een stukje van de stronk af, de bloemkool moet nog een geheel zijn en stabiel kunnen liggen.

Leg de bloemkool op een groot stuk aluminiumfolie en besprenkel met ruime olijfolie, zout en peper. Wikkel de bloemkool in het aluminiumfolie.

Bak de bloemkool 25 minuten in het folie in de oven. Haal vervolgens het folie van de bovenkant van de bloemkool af.

Bak de bloemkool nog eens 10-15 in de oven totdat hij goudbruin en een beetje geblakerd is.

Meng alle ingrediënten voor de Maple-tahinsaus. Serveer de bloemkool heet met de saus eroverheen, garneer e.v.t. met nootjes, verse kruiden en/of granaatappelpitjes.

© Chef Bontekoe 2022