Toscaanse pesto van Cavolo Nero

TOSCAANSE PESTO VAN CAVOLO NERO


Ingrediënten

1 kleine kom, genoeg voor 2-4 personen
10 minuten
Glutenvrij

100 gr Cavolo Nero/palmkool
50 gr Parmezaanse kaas of Pecorino, geraspt
1 knoflookteentje
30 gr cashewnoten, ongebrand
70 ml Extra Vierge Olijfolie
Zout & peper

Bereidingswijze

Verwijder het blad van de Cavolo Nero van de nerf en scheur in stukken. Blancheer 1 minuut en spoel af onder de koude kraan.

Pel de knoflookteen. Rooster de cashewnoten 3-5 minuten in een droge koekenpan.

Voeg de Cavolo Nero samen de rest van de ingrediënten toe aan een keukenmachine, blender of grote kom met staafmixer. Mix tot een beetje grove pesto, breng op smaak met zout en peper.

Bewaar de pesto afgedekt tot c.a. 4 dagen in de koelkast. Je kunt hem gebruiken als dip, broodbeleg, saus, dressing of gewoon zo door de pasta!

Cavolo Nero

Cavolo Nero, oftewel zwarte kool, oftewel palmkool is een bijzonder mooie groente! Deze kool is familie van de boerenkool. Het is een kool met een verfijnde smaak, hij is wat steviger, knapperiger en voller van smaak dan boerenkool. De smaak is aards, licht zoet en fris en je kunt hem rauw en gegaard verwerken. In dit recept blancheer ik die Cavolo Nero kort voor ik hem verwerk tot pesto, zo is hij net wat zachter van structuur.

Toscaanse pesto

Deze pesto variatie is dus met Cavolo Nero, een pesto met diepe smaak en extra goede bouwstoffen dankzij de Cavolo Nero. Toscaanse pesto wordt verder ook gemaakt met amandelen, walnoten of cashewnoten in plaats van pijnboompitten. Ik koos in dit geval voor cashewnoten, die hebben toch een beetje dezelfde soort zoete, notige smaak als pijnboompitten. Deze pesto van Cavolo Nero kun je gebruiken als dip, saus, door een dressing of door de pasta! Ik heb onlangs ook een heerlijk receptje gemaakt voor een Italiaanse stoof met Cavolo Nero, hartverwarmend en perfect voor het koude najaar.

© Chef Bontekoe 2022