Espresso Martini met oranjebloesem 

ESPRESSO MARTINI MET ORANJEBLOESEM

Ingrediënten

1 portie
5 minuten

1 espresso (c.a. 30ml)
30 ml amaretto
30 ml vodka
5 ml oranjebloesem
3 ijsblokjes
3 koffieboontjes of chocoladeboontjes

Bereidingswijze

Doe de ijsblokjes, espresso, amaretto, vodka en oranjebloesem in een cocktail shaker.

Schud ongeveer 30 seconden tot hij schuimt en helemaal ijskoud is.

Giet de cocktail, zonder het ijs in een mooi (Martini) glas.

Garneer met de koffie- of chocoladeboontjes.

Espresso Martini

De Espresso Martini, afgekort EsMa, is van origine een koude koffie cocktail met wodka, espresso, koffielikeur en suikersiroop. Het is geen “echte” martini aangezien het dus geen gin en vermout bevat, maar is een van de vele drankjes die onder de term “Martini” valt. Het is een klassieker waarvan de oorsprong niet helemaal duidelijk is, maar hij lijkt tegenwoordig weer een comeback gemaakt te hebben. Je ziet hem tegenwoordig overal op de kaart staan, en ja.. dan kan ik niet achter blijven..

Oranjebloesem

Ik ben gek op een stevige coktail op z’n tijd, mijn favoriete zijn bijvoorbeeld een Old Fashioned, Paloma of een goeie Sour (zoals deze Limoncello Sour). De Espresso Martini heb ik pas kort geleden geproefd en ik wilde hem gelijk, met een eigen twist, namaken. Ik hou enorm van het gebruik van rozenwater of oranjebloesem in baksels, toetjes of dranken. Dus ik wilde deze sowieso in de Espresso Martini verwerken. Het notige en zoete van de Amaretto leek mij ook heerlijk én hierdoor heb ik geen extra suikersiroop hoeven toevoegen. Verder zou ik als tip nog willen meegeven om je glas ijskoud te laten worden in de vriezer, dat is echt heel lekker. En als laatste tip zou ik de espresso nét wat sterker zetten dan gebruikelijk, zo wordt de cocktail wat dieper van smaak en iets romiger.

© Chef Bontekoe 2022