Shepherd’s Pie met zoete aardappel

SHEPHERD’S PIE MET ZOETE AARDAPPEL EN RODE PORT


Ingrediënten

2 personen
40 minuten
Glutenvrij

650 gr zoete aardappel
100 gr kastanjechampignons
75 gr meiraap
150 gr pastinaak
200 gr tofu
2 knoflookteentjes
3 zongedroogde tomaten
1 el Provencaalse kruiden
1 tl gerookte paprika
2 tl sojasaus
20 ml rode port
10 ml balsamico azijn
75 ml haverroom
Klontje plantaardige roomboter
Milde Olijfolie
Zout & peper

Herkomst van de Pie

Shepherd’s pie, of cottage pie, is een ovenschotel van gehakt en groenten, bedekt met aardappelpuree. Er zijn veel verschillende recepten, maar de basis is altijd gehakt (lamsgehakt bij een Shepherd’s pie, rundergehakt bij een cottage pie). Mijn recept is echter veganistisch dus ik gebruik geen gehakt maar tofu, je kunt ook e.v.t. kneedbaar (en kruidbaar) vega(n) gehakt gebruiken.

De naam cottage pie verwijst naar de status van het gerecht voor de armen, die veel in cottages woonden. Het gerecht werd namelijk oorspronkelijk van restjes gemaakt. Tegenwoordig is het een van de meest klassieke gerechten die je in de Engelse en Ierse pubs kunt vinden.

Shepherd’s Pie met seizoensgroenten

Dit recept voor Shepherd’s Pie met zoete aardappel en rode port zit bomvol heerlijke seizoensgroenten en is lekker herfstig. Zo gebruik ik meiraap, pastinaak en zoete aardappel van De Eemstuin. Verder gebruik ik weinig bijzondere specerijen en hou ik het lekker simpel. Waar de heerlijke smaak écht vandaan komt is de rode port en balsamico azijn, deze doen het bijzonder goed in deze Shepherd’s Pie! Ben je opzoek naar meer lekkere Herfst-recepten? Probeer dan eens mijn galette met champignons en rode uienchutney of deze pompoen curry!

Bereidingswijze

Verwarm de over voor op 220 graden, met grillstand als je deze hebt. Breng een pan water aan de kook. Schil en snij de zoete aardappel in gelijke blokjes, kook deze gaar in c.a. 15 minuten.

Snipper de ui en fruit deze in wat olijfolie. Schil de pastinaak en snij deze in blokjes. Snij de champignons en meiraap ook in blokjes en hak de knoflook fijn. Voeg de pastinaak, meiraap en champignons toe aan de pan en bak c.a. 5 minuten mee.

Verkruimel de tofu in een kom en breng op smaak met peper, sojasaus en de gerookte paprika. Voeg de tofu toe aan de pan met de Provencaalse kruiden, knoflook en zout en peper naar smaak.

Bak alles c.a. 3 minuten en blus af met de port en balsamicoazijn. Roer tot de port is verdampt en stort het mengsel in een ovenschaal.

Giet de zoete aardappel af en pureer met de plantaardige roomboter, haverroom en zout en peper naar smaak. Verdeel de puree over het groentemengsel en grill de Shepherd’s Pie c.a. 10 minuten in de oven tot de puree goudbruin en licht geblakerd is.

Serveer warm met e.v.t. een simpele salade.

© Chef Bontekoe 2022