Italiaanse stoof met Cavolo Nero

ITALIAANSE STOOF MET CAVOLO NERO


Ingrediënten

2-4 personen

30 minuten

Glutenvrij

75 gr Cavolo Nero/Palmkool
200 gr cherrytomaatjes
100 gr doperwten, uit de diepvries
1 kleine prei
1 sjalot
4 knoflookteentjes
125 gr kikkererwten
300 ml water
1 blokje groentebouillon
2 el edelgist
1 el witte balsamicoazijn
Extra Vierge Olijfolie
Peper

Cavolo Nero

Een van de bijzonder groenten die ik graag eet is Cavolo Nero, oftewel zwarte kool. Ik krijg regelmatig een bosje van De Eemstuin in mijn pakketje, geweldig! In Nederland staat deze koolsoort ook wel bekend als palmkool. Beiden namen zijn gebasseerd op het uiterlijk van deze bijzondere kool. De bladeren zijn namelijk langwerpig en waaieren wat uit, ze lijken op de bladeren van een palm en hebben een donkere kleur. Cavolo Nero heeft een vrij uitgesproken, licht bittere en notige smaak met een stevige structuur. Hij voegt in deze Italiaanse stoof daarom ook heel veel smaak en structuur toe, echt heerlijk! Probeer ook eens deze pesto van Cavolo Nero!

Italiaanse stoof

Deze Italiaanse stoof zit bomvol lekkere groenten zoals doperwt, kikkererwt en tomaten. Het is een beetje een combinatie van een stoof en een goedgevulde soep. Hij is heerlijk als avond maaltijd of als lunch. Je maakt hem ook nog eens vrij snel, echt ideaal! Als je wilt kun je porties van deze stoof ook invriezen zodat je er op ieder gewenst moment van kunt genieten.

Bereidingswijze

Was en snij de prei in ringetjes, snipper de sjalot en hak de knoflook fijn. Verhit een flinke scheut olijfolie in een diepe pan. Fruit hier de ui en prei c.a. 4 minuten in.

Volg vervolgens de knoflook en tomaatjes toe, bak dit ook 3-5 minuten mee en plet vervolgens de tomaatjes met een pollepel. Blus af met de balsamico azijn.

Was en snij de Cavolo Nero in repen en voeg toe aan de pan samen met de kikkererwten, het water en de bouillon. Laat het geheel 5 minuten stoven tot de Cavolo Nero wat is geslonken. Voeg tot slot de doperwten en het edelgist toe en breng verder op smaak met peper.

Laat alles nog een paar minuutjes verwarmen en serveer vervolgens met wat vers brood of bijvoorbeeld deze focaccia.

© Chef Bontekoe 2022