Tomatensoep met mascarpone en salie

TOMATENSOEP MET MASCARPONE EN SALIE


Ingrediënten

2 personen
20 minuten

Glutenvrij

4 tomaten
1 grote puntpaprika
2 gele uien
2 knoflookteentjes
3 takjes salie
2 takjes tijm
2 el tomatenpuree
300 ml groentebouillon
2 el edelgist (optioneel)
80 gr mascarpone
Extra Vierge Olijfolie
Zout & peper

Tomatensoep

Het wordt weer kouder en als het aan mij ligt zou ik iedere dag soep eten! Al vanaf kinds af aan ben ik gek op tomatensoep, zo simpel en zo lekker. Deze tomatensoep is wel een van de makkelijkste die ik ooit heb gemaakt en hij is me toch een partij smaakvol! Je grillt de groenten eerst in de oven, zo roosteren ze lekker gaar en krijgen ze een hele diepe smaak. Vervolgens blend je de groenten met de rest van de ingrediënten en vòila! Ben je net als ik ook zo’n soep-fanaat? Probeer dan ook eens deze romige venkel-broccolisoep of bloemkoolsoep met daslookolie.

Edelgistvlokken

Een van de ingrediënten (optioneel) in deze tomatensoep is edelgist. Hier heb ik al vaker over geschreven want het is gewoon één van mijn meest gebruikte producten. Het is een smaakmaker die veel in de plantaardige keuken wordt gebruikt als smaak-vervanger voor kaas. Het heeft een notige en lichtkazige smaak met veel umami en bevat heel veel goeie bouwstoffen, win-win! Ik koop de mijne altijd bij Holland&Barrett. Hij is vaak goed geprijst en in deze zit geen extra meel waardoor hij van nature glutenvrij blijft en dus geen vulstoffen bevat.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de uien, tomaten en paprika grof en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.

Verwijder de blaadjes van de salie en tijm en strooi eroverheen. Besprenkel met een beetje zout en peper en een flinke scheut olijfolie. Grill alles 15 minuten in de oven.

Doe de gegrilde groenten met de rest van de ingrediënten in een blender of keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en mix tot een glad geheel.

Breng op smaak met zout en peper. Verhit eventueel nog even voor serveren.

Serveer met een scheutje Extra Vierge Olijfolie.

© Chef Bontekoe 2022