Groene stoof met romige polenta 

GROENE STOOF MET ROMIGE POLENTA


Ingrediënten

2 personen
30 minuten
Glutenvrij

Stoof
1/2 venkel
1 sjalot
1 knoflookteentje
130 gr spekbonen
130 gr edamamebonen
200 gr groene kool
1 el venkelzaad
1/2 citroen, sap
200 ml sojaroom
2 takjes munt
Extra Vierge Olijfolie
Zout & peper

Polenta
130 gr instant (snelkook) polenta
350 ml groentebouillon
250 ml sojaroom
40 gr edelgist kaas
Zout naar smaak

Zomerse groene stoof

Deze frisse en romige groene stoof zit bomvol heerlijke (seizoens)groenten. Dit zijn een aantal van mijn favorieten maar je kunt ze ook heel gemakkelijk vervangen. Je kunt de kool door iedere andere kool vervangen zoals Cavolo Nero of spitskool en de bonen kun je vervangen door sperziebonen. Kun je niet aan edamame komen? Gebruik dan kikkererwten of borlotti. Wees zoals altijd lekker creatief. Dit is een heerlijke voedzame groene stoof vol vitamines en proteïne én hij is echt ongelooflijk lekker!

Wat is polenta?

Wat is polenta? Polenta is een traditioneel gerecht uit Noord-Italië gemaakt van gemalen maïsgries. Het is licht verteerbaar, vullend en van nature glutenvrij. Ik vind het persoonlijk een fijne vervanging voor bijvoorbeeld aardappelpuree. Je kunt het op veel verschillende manieren bereiden maar ik maak hem het liefst lekker romig. In dit recept hou ik hem helemaal plantaardig maar je kunt ook eens de caponata met polenta proberen voor een romige, vegetariche variant! Deze groene stoof met romige polenta is perfect als comfortfood in de koudere maanden maar ook als lichtere maaltijd op een warme zomerdag.

Bereidingswijze

Snij de venkel in dunne plakjes en hak de sjalot en knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een grote hapjespan en fruit de venkel en sjalot. Maak de spekbonen schoon en snij ze in stukjes van c.a. 2cm, voeg toe aan de pan.

Bak de spekbonen een paar minuten mee en voeg vervolgens het venkelzaad en de knoflook toe. Was de groene kool en snij in repen. Voeg de room en het citroensap toe aan de pan en roer alles door. Breng op smaak met zout en peper.

Voeg de kool en de edamame toe en roer door op laag vuur tot de kool is geslonken. Hak de munt fijn en roer door de stoof, draai het vuur uit en zet opzij.

Breng de groentebouillon aan de kook en schep hier de polenta doorheen, laat het vuur zachtjes aan staan.
Als het vocht is opgenomen voeg je de room en edelgist al roerend toe.


Blijf roeren tot je de gewenste dikte hebt bereikt, voeg naar smaak e.v.t. meer zout toe.

Serveer de stoof op de polenta en garneer met wat verse kruiden.

© Chef Bontekoe 2022