Rabarbercake met sinaasappel

RABARBERCAKE MET SINAASAPPEL, ROZEMARIJN EN RICOTTA


Ingrediënten

C.a. 8 porties
50 minuten

250-300 gr rabarber
190 gr ongezouten roomboter
150 gr ricotta
200 gr kristalsuiker
3 eieren
200 gr zelfrijzend bakmeel
2 tl vanille-extract
1/2 sinaasappel, sap en zest
2 kleine takjes rozemarijn
Snufje zout

Rabarberseizoen

Het is weer rabarber tijd!! Ik ben echt dol op rabarber en ik was zó blij toen ik deze ontving in mijn tasje van De Eemstuin. De stengels waren dieprood van kleur, zelfst aan de basis waren ze prachtig rood. Dit toont vaak aan dat ze relatief zoet zijn en veel smaak bevatten. Ik besloot met deze heerlijke, biologische rabarber een cake te maken.

Rabarber bevat veel antioxidanten, mineralen en een flinke portie vitamine K binnen. Ook bevat deze groente veel vezels, wat zowel je darmflora als je cholesterolwaardes bevorderd. Het is een groentesoort die al meer dan 5000 jaar door de mensheid wordt gegeten en zijn origine vindt in China als geneesmiddel. De verfijnde zoet-zure smaak en prachtige kleur maken het een feestje om mee te koken.

Rabarbercake met sinaasappel maken

Deze rabarbercake is heerlijk zacht en luchtig van binnen met een kruidige, frisse nasmaak van de sinaasappel en rozemarijn. De korst is lekker krokant en de rabarber geeft een frisse bite aan de cake. Door de ricotta is het beslag lekker romig wat zorgt voor een fijne structuur aan de cake. Ook is hij relatief eiwitrijk dankzij de ricotta en eieren.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 190 graden en laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Klop de boter vervolgens luchtig op samen met 190 gr suiker, een snufje zout en het vanille-extract. Rasp de zest van de sinaasappel en pers het sap uit, verwijder de blaadjes rozemarijn en hak deze fijn. Voeg alles toe, mix kort en voeg dan één voor één de eieren toe. Mix elk ei volledig door het beslag voor je de volgende erbij doet. Voeg tenslotte het zelfrijzend bakmeel en de ricotta toe, meng deze met behulp van een spatel door het beslag.

Bekleed een springvorm met bakpapier of vet deze in. Stort het beslag erin. Was de rabarber en snij in stukken van c.a. 3 cm en leg ze in een leuk patroon op het beslag. Je kunt ook kleinere stukje snijden of een ruitje snijden, wees lekker creatief! Besprenkel met de resterende 10 gr suiker.

Bak de cake in c.a. 30-40 minuten goudbruin, check met een saté-prikker of hij gaar is.

© Chef Bontekoe 2022