Raapstelen pesto

RAAPSTELEN PESTO MET PISTACHENOTEN


Ingrediënten

2-4 personen
15 minuten
Glutenvrij

75 gr raapstelen

40 gr ongezouten pistachenoten

50 gr Parmezaanse kaas

1 knoflookteentje

140 ml Extra Vierge Olijfolie

Zout & peper

Raapstelen pesto maken

Raapstelen zijn de jonge bladeren van verschillende koolsoorten zoals meiknolletjes en koolraap. Het is een groente die qua smaak erg voorjaarsachtig aanvoelt. Raapstelen zijn fris en knapperig, met een klein beetje pit, zoals van mosterd of rucola. Raapstelen kun je rauw eten of warm verwerken. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk als basis voor een salade, uit de wok of door bijvoorbeeld een pasta of quiche. In dit recept verwerk ik de rauwe raapstelen door een pesto. Deze pesto is gemaakt met Parmezaanse kaas, olijfolie, raapstelen en pistachenoten. Probeer ook eens mijn Toscaanse pesto met cavolo nero!

Door de raapstelen is deze pesto een beetje pittig en heerlijk fris. Eet de pesto als beleg, door een dressing, saus of op een lekkere borrelplank. De raapstelen pesto blijft ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast. Raapstelen kun je vinden bij je lokale groenteboer, op de markt en zelfs soms in de supermarkt. De enige voorwaarde is natuurlijk wel dat ze in het seizoen zijn. In Nederland zijn ze gemiddeld van Maart tot en met Juni verkrijgbaar.

Bereidingswijze

Was de raapstelen en doe deze in een keukenmachine of blender. Hak of rasp de Parmezaanse kaas grof en voeg samen met de pistachenoten, knoflook en Extra Vierge Olijfolie toe.

Mix kort tot je de gewenste dikte hebt bereikt, ik hou van een wat grovere pesto maar je kunt hem ook helemaal glad maken. Breng op smaak met zout en peper en voeg indien nodig extra olijfolie toe. 

Serveer de pesto als beleg, dip of saus. Bewaar de pesto tot 6 dagen afgesloten in de koelkast!

Eet je veganistisch? Vervang dan de Parmezaanse kaas met edelgist of plantaardige kaas.

© Chef Bontekoe 2022