Bloemkoolsoep

BLOEMKOOLSOEP MET DASLOOKOLIE


Ingrediënten

2 personen
40 minuten
Glutenvrij

Soep
500 gr bloemkool
2 tl kurkuma
3 knoflookteentjes
1 el edelgist
300 ml water
200 ml amandelmelk
Milde Olijfolie
Zout & peper

Daslookolie
6-7 blaadjes daslook (ongeveer 10 Gr)
50 ml Milde Olijfolie
1/2 tl zout

Bloemkoolsoep maken

Bloemkool is een koolsoort uit de kruisbloemenfamilie met een hele herkenbare smaak. De meeste Hollanders zijn opgegroeid met gekookte bloemkool met nootmuskaat. Ik ben hier om je te introduceren aan gegrilde bloemkool! Ik heb hem al heel vaak zo bereidt en op talloze manieren verwerkt, zo ook in de bloemkoolsoep. Het grillen van de bloemkool zorgt voor een heerlijke bite en notige, rokerige smaak die verslavend lekker is. Probeer ook eens deze gegrilde bloemkool!

De bloemkoolsoep is verder heel simpel op smaak gebracht met zout, peper, kurkuma en edelgist. Ik kreeg deze week een grote bos daslook van een lieve collega wiens vader omkomt in de daslook. Daar zeg je natuurlijk geen nee tegen! De daslook heb ik onder anderen verwerkt tot olie voor bij deze soep. De scherpe, frisse smaak geeft de soep net een beetje kick. Verder poffen we knoflookteentjes in hun jasje mee met bloemkool in de oven. Het poffen van knoflook haalt het scherpe randje eraf en zorgt voor een zachte, notige smaak die perfect combineert met de gegrilde bloemkool.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij de bloemkool in roosjes en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie, de kurkuma en zout en peper.

Leg de knoflookteentjes ongepeld erbij en besprenkel met een beetje olijfolie, bak alles 25 minuten in de oven.


Haal de gepofte knoflookteentjes uit hun jasje en doe samen met de bloemkool, het water, de amandelmelk en edelgist in een blender. Mix tot een glad geheel. Giet in een soeppan en verhit. Breng e.v.t. verder op smaak met zout en peper.


Blend de daslook met de olie en zout in een hoge maatbeker met een staafmixer.


Serveer de soep heet en garneer met de daslookolie.

© Chef Bontekoe 2022