Tzatziki

TZATZIKI MET MUNT EN RADIJS


Ingrediënten

2-4 personen
15 minuten
Glutenvrij

100 gr komkommer
80 gr radijs
10 gr verse dille
5 gr verse munt
1 knoflookteentje
200 gr Griekse yoghurt, volvet
Extra Vierge Olijfolie
Zout & peper

Tzatziki als bijgerecht

Tzatziki is een traditioneel Grieks bijgerecht, tzatziki wordt gemaakt van Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en smaakvolle olijfolie. Vaak worden er ook kruiden zoals dille, peterselie of munt aan toegevoegd. In dit recept heb ik eigenlijk de klassieke variant aangehouden en er radijs aan toegevoegd. Radijs is een heerlijke lente-groente met een pittige, frisse smaak en stevige bite. Het is een plant uit de kruisbloemenfamilie en hij wordt over het algemeen rauw gegeten. Ik at als kind altijd de radijsjes uit mijn oma’s tuin met een snufje zout. Het zout versterkt de pittige smaak, echt heerlijk en enorm nostalgisch!

Qua kruiden heb ik deze tzatziki ook vrij klassiek gehouden. Ik heb enkel dille en munt gebruikt en tenslotte gegarneerd met wat sumak, maar dat is optioneel. Het belangrijkste is dat je stevige, vette Griekse yoghurt gebruikt en een smaakvolle olijfolie. Ik raad aan Extra Vierge Olijfolie te gebruiken, deze is heerlijk fruitig van smaak en complimenteert de frisse tzatziki enorm.

Bereidingswijze

Was de komkommer en radijsjes. Rasp of snij de komkommer fijn en snij de radijsjes in plakjes. Hak de dille en munt fijn en pers de knoflookteen uit.

Mix alles in een grote kom met de yoghurt en breng op smaak met zout, peper en Extra Vierge Olijfolie.


Garneer met wat extra olijfolie en e.v.t. wat sumak. Serveer als dip, beleg of sausje. Bewaar de tzatziki tot 4 dagen afgesloten in de koelkast!

© Chef Bontekoe 2022