Bladerdeeg hapjes met paksoi

BLADERDEEG HAPJES GEVULD MET PAKSOI EN DOPERWTEN


Ingrediënten

8 stuks
60 minuten

1 rol vers bladerdeeg
150 gr paksoi
100 gr doperwten (uit de diepvries)
1 ui
10 gr gember
1 bosknoflook of bosui
2 knoflookteentjes

Een eetlepel van elk:
venkelzaad
komijnzaad
korianderzaad
kurkuma
garam masala


1 el sojasaus
125 gr kikkererwten uit blik met vocht
1 eidooier

Samosa’s

Deze kruidige bladerdeeg hapjes zijn gevuld met een smeuïg mengsel van paksoi, doperwten en Indiase specerijen. Dit recept is geïnspireerd op Indiase samosa’s. Ze zijn redelijk snel gemaakt en perfect als borrelhapje, voorgerecht of bijgerecht! De vulling is smeuïg dankzij de gepureerde kikkererwten. Normaliter zit er gepureerde aardappel in een samosa vulling maar ik wilde deze wat proteïnerijker maken en koos daarom voor kikkererwten.

Bladerdeeg hapjes met paksoi

De vulling van deze bladerdeeg hapjes wordt mede mogelijk gemaakt door De Eemstuin. Ik kreeg een prachtige paksoi en bosknoflook van hun en wilde deze graag op een bijzondere manier verwerken met lentegroenten zoals doperwten en smaakvolle specerijen. De vulling wordt op smaak gebracht met venkel-, komijn- en korianderzaad, kurkuma en garam masala. Verder gebruiken we natuurlijk het heilige trio: gember, ui en knoflook. De vulling van deze bladerdeeg hapjes is extreem smaakvol en kan makkelijk worden aangepast naar je eigen voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld wat meer pit toevoegen of een ander Zuidoost Aziatisch specerijenmengsel gebruiken dan garam masala.

Dit recept is vegetarisch maar zoals ik wel vaker heb gezegd is het meeste kant-en-klare deeg veganistisch. Zoek daarom, als je wilt, een verse rol bladerdeeg zonder dierlijke producten en vervang de eidooier met plantaardige melk of boter om mee af te lakken. Dan zijn deze heerlijke bladerdeeg hapjes helemaal vegan! Op zoek naar nog een lekker (borrel)hapje? Maak dan eens deze filodeeg rolletjes met feta en spinazie, heerlijk met pittige honing om in te dippen!

Bereidingswijze

Was de paksoi en snij in stukjes. Snij de bosknoflook (of bosui) in ringen. Snipper de ui en hak de knoflook en gember fijn. Fruit de ui 2-3 minuten in wat olijfolie. Voeg vervolgens de gember en knoflook toe en bak 2 minuten mee. Kneus het venkel-, komijn- en korianderzaad in een vijzel en voeg toe aan de pan, samen met de kurkuma en garam masala. Bak kort mee en voeg de bevroren doperwten en bosknoflook (of bosui) toe.


Blend de kikkererwten in hun vocht tot een puree met een staafmixer en voeg samen met de sojasaus toe aan de pan. Breng de vulling verder op smaak met zout en peper. Laat de vulling volledig afkoelen.


Haal het bladerdeeg uit de koelkast. Rol het bladerdeeg uit en verdeel de vulling er gelijkmatig overheen. Rol het bladerdeeg in de breedte op en wikkel in keuken folie tot een strakke rol. Leg 30 minuten in de vriezer. Verwarm de oven voor op 220.


Snij in 8-10 plakken en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Klop de eidooier op met een theelepel koud water en smeer de bladerdeeg hapjes aan de bovenkant ermee in.
Bak 10-20 minuten in de oven tot ze gaar en goudbruin zijn.
Serveer e.v.t met een chutney of labneh-dip.

© Chef Bontekoe 2022