Marokkaanse wortelsalade

MAROKKAANSE WORTELSALADE MET PISTACHENOTEN


Ingrediënten

2-4 personen
20 minuten
Glutenvrij

400 gr (paarse) peen
2 knoflookteentjes
1 rode ui
50 ml sinaasappelsap
1 el Ahornsiroop
1 tl harissa
1/2 tl sumak
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen kaneel
Handje pistachenoten
Zout & peper
Extra Vierge Olijfolie

Marokkaanse wortelsalade maken

Kijk nou wat een kleuren! Deze Marokkaanse wortelsalade smaakt net zo feestelijk als ‘ie eruit ziet! Hij is lekker kruidig, fris en licht zoet met een fijne bite. In dit recept gebruik ik prachtige paarse penen van De Eemstuin maar je kunt natuurlijk ook gewone winterpeen of meerkleurige wortels gebruiken. Deze Marokkaanse wortelsalade is makkelijk van te voren te maken en je kunt hem warm, lauw of koud eten als bijgerecht.

Wat deze Marokkaanse wortelsalade zo bijzonder lekker maakt zijn de warme specerijen in combinatie met de harissa en sinaasappel. De salade is zoet, fris, kruidig, hartig en een beetje pittig. We gebruiken klassieke Marokkaanse specerijen zoals kaneel en komijn en garneren de wortelsalade met pistachenoten voor een lekkere bite. De pittigheid komt door de harissa. Harissa is een kruidige peperpasta die veel in Noord Afrika en het Midden-Oosten wordt gebruikt. Deze is over het algemeen verkrijgbaar bij de Toko of Souk maar soms ook bij de Albert Heijn of Jumbo!

Bereidingswijze

Dit recept is ongelooflijk simpel! Schil en rasp de wortelen, zet op zij.

Snipper de uit en hak de knoflookteentjes fijn. Fruit in wat Extra Vierge Olijfolie tot de ui glazig is.

Voeg de specerijen toe en bak kort mee, voeg vervolgens de geraspte wortel toe en bak, al roerend, c.a. 3 minuutjes.

Voeg de sinaasappelsap en de ahornsiroop toe en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Hak de pistachenoten grof en garneer de wortelsalade met de pistachenoten en een scheutje Extra Vierge Olijfolie.

© Chef Bontekoe 2022