Pad Thai

PAD THAI MET ANDIJVIE


Ingrediënten

2 personen
25 minuten
Glutenvrij

Pad Thai
200 gr (bruine) rijst noedels
80 gr andijvie
1 rode paprika
50 gr taugé
2 eieren
10 gr koriander
10 gr (Thaise) basilicum
Handje gezouten pinda’s
Sesamolie
Zout

Saus
2 el (glutenvrije) sojasaus
2 el gezuiverde tamarinde
2 el rijstazijn
1 el Ahornsiroop
1 el rietsuiker
1 el water

Fusion

Pad Thai met andijvie, het liefdeskind van de Nederlandse en Thaise keuken! Grappig genoeg is dit van oorsprong waarschijnlijk geen Thais, maar een Vietnamees gerecht. Vietnamese kooplieden brachten de noedels mee naar Thailand en zo geschiedde. Pad thai of phat thai is een populair Thais gerecht van drooggebakken rijstnoedels dat in Thailand voornamelijk als streetfood wordt verkocht. Het is verkrijgbaar met kip, deze is hem meeste bekend, garnalen of tofu. Maar je kunt in principe elke soort proteïne toevoegen.

De saus die dit gerecht zo herkenbaar en onweerstaanbaar maakt wordt traditioneel gemaakt met tamarinde, vissaus, palmsuiker, water en soms sojasaus. De saus heeft een fijne zoet-zuur balans die erg verslavend is. In dit recept gebruik ik geen vissaus zodat hij helemaal vegetarisch blijft. Verder kun je verschillende verse kruiden gebruiken. Ik gebruik hier koriander en Thaise basilicum maar je kunt bijvoorbeeld ook gewone basilicum, peterselie of munt gebruiken!

Pad Thai met.. andijvie?

Je vraagt je misschien al af waarom ik in godsnaam andijvie heb toegevoegd aan deze Pad Thai. Ik krijg wekelijks een geweldig mooi groentepakket van De Eemstuin. Deze keer zat er verse andijvie bij en omdat ik gek ben op Pad Thai besloot ik het erin te gebruiken, want waarom niet? Ik maak het namelijk ook wel eens met paksoi, boerenkool of snijbiet dus andijvie leek mij een prima toevoeging! Het bittere en frisse van deze zachte bladgroente is er echt heerlijk in Experimenteer lekker met verschillende groenten, dit gerecht is erg makkelijk en veelzijdig!

Bereidingswijze

Meng de ingrediënten voor de saus en zet opzij. Zeg een pan met ruim water op en kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en besprenkel met een beetje sesamolie.

Snij de paprika in gewenste stukken en scheur/snij de andijvie grof. Verhit sesamolie in een wok of grote steelpan en wok de paprika, taugé en andijvie c.a. 1 minuut.

Voeg de saus toe en mix erdoorheen. Schuif de groenten naar één kant en breek de eieren in het vrije deel in de pan, roer door elkaar en laat het ei zachtjes stollen terwijl je roert. Voeg de noedels toe en draai het vuur uit.

Schep de noedels door de groenten en het ei en voeg naar smaak zout toe. Hak de koriander en basilicum grof en meng erdoorheen.

Serveer de Pad Thai in een diep bord, hak de pinda’s grof en verdeel er overheen. Je kunt de Pad Thai nog e.v.t. verder garneren met rode chili, bosui of extra taugé.

© Chef Bontekoe 2022