Tarte tatin met biet

TARTE TATIN MET BIET, YACÓN EN GEITENKAAS


Ingrediënten

2-4 personen
60 minuten

200 gr yacón
1 grote rode biet
2 sjalotten
3 takjes tijm
100 gr zachte geitenkaas
1 rol vers taart- en quiche deeg
Zout & peper
Milde Olijfolie

Tarte tatin met biet maken

Iedereen kent wel de klassieke tarte tatin, maar deze hoeft niet altijd zoet te zijn. Dit recept is een variatie op de klassieke versie; een hartige tarte tatin met biet. Het is een heerlijk voor- of bijgerecht. Met deze tarte tatin met biet ga je mensen zeker verrassen. Het is namelijk echt heel lekker! Probeer ook eens deze hartige galette.

Naast biet zit er op deze tarte tatin ook yacón, een relatief onbekende groente in Nederland. De yacón is een plant die oorspronkelijk uit het Andes-gebergte komt. De plant wordt ook op andere plekken verbouwd, waaronder Nederland en België. De wortel van de plant kan rauw gegeten worden en heeft een stevige bite en zoete smaak. De knollen van de yacon zijn zeer gezond. Ze zijn uiterst geschikt voor diabetici omdat ze inuline bevatten. Dit is een vorm van suiker die niet door ons lichaam verteerd wordt, maar wel een zeer goede invloed heeft op de darmflora.

Het zoete van de yacón is heerlijk in deze tarte tatin met biet, zeker in combinatie met de geitenkaas die er onder zit. Een lekker krokante tarte tatin met een fijne smaakbalans en prachtige groenten! Mocht je nou niet aan yacón kunnen komen dan kan je deze vervangen door pastinaak of wortel.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de sjalotten in dunne ringen en fruit deze c.a. 10 minuten zachtjes in wat olijfolie. Strip de tijm en voeg deze met een snufje zout toe, fruit nog 2-3 minuten en draai het vuur uit. 

Bekleed een springvorm van c.a. 30 cm met bakpapier en verdeel de sjalotten over de bodem. Schil de yacon en biet en snij deze in plakjes van c.a. 0,5 cm dik. Verdeel deze in een patroon naar keuze over de sjalotten. Verkruimel met je vingers de geitenkaas en verdeel deze over de yacon en biet.

Besprenkel met een beetje zout en peper en leg het deeg er bovenop. Druk de randen naar beneden stevig aan en prik met een scherp mes een paar gaatjes in het deeg. Besprenkel met een beetje olijfolie, smeer uit en bak in 25-25 minuten goudbruin.

Laat de tarte tatin 10 minuutjes staan als hij uit de oven komt voor je hem omkeerd op een bord. Serveer met een lekkere salade, noten en/of wat extra geitenkaas.

© Chef Bontekoe 2022