Snelle ramen eieren

SNELLE RAMEN EIEREN MET GEMBER-KOKOSLABNEH, EDAMAME EN SESAM


Ingrediënten

2-4 personen
15 minuten bereidingstijd
2 uur wachttijd
Glutenvrij

Eieren
4 eieren
100 ml ketjap
100 ml Mirin
50 ml sojasaus

Labneh
4 el Turkse yoghurt
1 tl zout
5 gr gember
3 el kokosroom
1/2 limoen, sap
Kaasdoek

Groenten
40 gr edamame (vers of diepvries)
60 gr radijsjes
1 el gemengd sesamzaad

Chiliolie
50 ml olie
1 rode chili
1 knoflookteen

Heerlijke, snelle ramen eieren

Perfecte Ajitsuke Tamago, oftewel Japanse ramen eieren hebben een custard-achtig eigeel en smaakvol eiwit. Normaliter worden deze ramen eieren gemarineerd in een waslijst aan verschillende ingrediënten (dit is ook absoluut de moeite waard trouwens!) maar ik ging dit keer voor een snelle versie met ingrediënten die velen al in huis hebben. De eieren worden nar het koken minimaal twee uur gemarineerd in een mengsel van sojasaus, mirin en ketjap. De marinade is zoet, hartig, zuur en heeft heel veel umami! Je kunt er ook voor kiezen de eieren langer de marineren, tot 48 uur. Hoe langer je ze marineert hoe steviger en smaakvoller het eiwit en hoe romiger het eigeel.

Frisse smaken

De ramen eieren zijn een ware smaakbom die met frisse, verse smaken het lekkerst smaakt. Vandaar dat ik de snelle ramen eieren serveer met gember-kokoslabneh, knapperige edamame en radijs en sesam. Ten slotte besprenkelen we het geheel met chiliolie voor lekkere kik. Eet de snelle ramen eieren als lunch, bijgerecht, dip, mezze of op een lekkere borrelplank met vers brood.

Bereidingswijze

Begin met het marineren van de eitjes. Kook de eieren 8 minuten, laat ze schrikken en pel ze. Mix de sojasaus, mirin en ketjap en doe dit samen met de eieren in een afsluitbaar bakje of pot. Laat minimaal 2 uur marineren. Ik heb ze 2 dagen laten staan, dan krijgen ze een hele fijne stevige structuur en gigantisch veel smaak!

Meng vervolgens de Turkse yoghurt en het zout en doe dit in de kaasdoek. Laat de yoghurt ook minimaal 2 uur gekoeld uitlekken, dit kun je ook ‘s nachts laten staan.

Meng de uitgelekte yoghurt met de kokosroom en rasp de gember. Doe de gember en het limoensap erbij en zet opzij.

Dop/ontdooi de edamame en blacheer 1 minuut*. Was en halveer de radijsjes.


Leg een dikke lepel van de labneh op een bord, verdeel de radijsjes en edamame eroverheen en bestrooi met sesamzaad. Halveer de eitjes en serveer erop.

Blend de olie, chili en knoflook met een staafmixer of keukenmachine en druppel naar smaak eroverheen. 

© Chef Bontekoe 2022