Shakshuka met krieltjes

SHAKSHUKA MET TOMAAT, AUBERGINE, HARISSA EN KRIELTJES


Ingrediënten

2 personen
30 minuten
Glutenvrij

250 gr krieltjes
1 ui
1/2 aubergine
300 gram tomaten
1 tl gemalen komijn
1 tl gemalen koriander
2 tl za’atar
2 tl nigellazaad
1 tl gerookte paprika
2 tl harissa
100 ml water
4 eieren
Milde olijfolie
Zout

Shakshuka, wie kent het niet?

Shakshuka, ofwel Shakshouka, is een gerecht met eieren gestoofd in een kruidige saus van tomaten, chilipeper, paprika en ui. Het wordt op smaak gebracht de standaard Midden-Oosterse specerijen zoals komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Oorspronkelijk komt het gerecht uit Algerije en Tunesië maar het wordt ook in veel Levantijnse en Midden-Oosterse keukens gegeten. Je kunt Shakshuka op ieder moment van de dag eten, ik vind hem persoonlijk het lekkerst als brunch, lunch of avondeten.. okay.. altijd dus!

Shakshuka met krieltjes

Deze Shakshuka met krieltjes is wat vullender, dankzij de krieltjes.. Hij is lekker gebalanceerd en zit vol groenten en smaak! Ik gebruik ook harissa, een pittige saus met pepers en specerijen die ik eigenlijk altijd bij de hand heb. De harissa voegt wat diepte toe aan de Shakshuka met krieltjes. Ik garneer mijn Shakshuka graag met wat feta en (knoflook) labneh of Turkse yoghurt. Dit breekt de warme specerijen en pepers. Je kunt het zo eten maar het is ook heerlijk met bijvoorbeeld pitabrood of platbrood.

Bereidingswijze

Snij de ui in ringen en fruit in een flinke scheut olijfolie. Gebruik een grote koekenpan met opstaande rand, eentje die ook een deksel heeft! Snij de krieltjes en aubergine in blokjes en voeg toe aan de uien. 


Mix alles en voeg vervolgens alle specerijen toe. Bak het geheel een paar minuten. Snij de tomaten in blokjes en voeg deze samen met het water toe, doe de deksel op de pan en laat alles c.a. 5 minuten gaar stomen. 

Breng op smaak met zout en breek de eieren in de stoof, doe de deksel er weer op en laat de eieren langzaam garen. Ik hou persoonlijk van een medium eitje maar je kunt hem zo zacht of hard garen als je wilt.

Serveer met bijvoorbeeld feta, verse kruiden en wat brood. Ik maak er graag wat knoflooklabneh of hummus bij.

Shakshuka kun je op elk moment van de dag eten, voor ontbijt, lunch of diner! Zeker dit recept is erg geschikt als avondeten, hij vult wat meer dankzij de krieltjes.

© Chef Bontekoe 2022