Sabich

SABICH MET MANGOCHUTNEY EN YOGHURT-TAHINSAUS


Ingrediënten

2 personen
45 minuten

Vulling
6-8 plakken aubergine, 1 cm dik
1/3 komkommer
2 tomaten
1/2 rode ui
Handje peterselie
Extra Vierge Olijfolie
Zout en peper
2 eieren

Saus
3 el lichte Tahina, ik gebruik Chtoura Fields
3 el Turkse of plantaardige yoghurt
1,5 el harissa
1,5 el granaatappelmelasse
3 el koud water
Zout naar smaak

Chutney
500 gr bevroren mangoblokjes
100 ml water

Een eetlepel van elk:
pul biber of chillivlokken
nigellazaad
kurkuma
korianderzaad
karwijzaad
mangopoeder

Broodje sabich

Sabich is belegd broodje, een pita gevuld met gefrituurde plakken aubergine en een hardgekookt ei. Verder wordt hij afgetopt met een grove salade en verschillende sauzen naar keuze. De sauzen die over het algemeen worden gebruikt zijn hummus, tahin saus, zhug of ‘amba’. Amba is een kruidige saus op basis van groene mango. In dit recept maken we een kruidige mango-chutney en frisse yoghurt-tahinsaus.

In de jaren 40 introduceerden Joodse immigranten uit Irak de sabich (ook wel “sabih”). Oorspronkelijk was het bedoeld als zaterdag ontbijt, op sabbat mogen orthodoxe joden namelijk geen arbeid verrichten. Ze mogen eigenlijk zelfs niet koken! Alle ingrediënten werden dus van te voren bereidt, zodoende was dit een perfecte oplossing voor een voedzame start van de dag.

Tel Aviv

Wij zijn drie jaar geleden naar Tel Aviv, Israël geweest en één van de dingen die ik het liefst wilde proberen was sabich. Het kostte gek genoeg best wat moeite om sabich te vinden, hoewel het tegenwoordig wordt beschouwd als een populaire streetfood! Op een van de grootste openlucht markten genaamd Carmel Market vonden we uiteindelijk een hele kleine kraam waar dit met liefde werd bereidt. De smaakcombinatie was zo veel mooier dan ik had verwacht! Leuk feitje: in Israël verstoppen ze altijd een paar falafel in de sabich, gewoon als extraatje.

Bereidingswijze

Bestrooi de aubergine met zout en leg op keukenpapier om uit te lekken, c.a. 10 minuutjes. Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de aubergine verder droog en smeer in met een beetje olie. Bak de aubergine 20 minuten, keer halverwege om.


Was en snij de komkommer en tomaten in blokjes. Snipper de rode ui en hak de peterselie fijn. Breng op smaak met van Extra Vierge Olijfolie en zout en peper.

Breng een pannetje water aan de kook en kook de eieren 8 minuten. Laat schrikken en pel ze.

Meng alle ingrediënten voor de tahinsaus tot een glad geheel.

Bak in een droge steelpan kort het koriander-, karwij- en nigellazaad. Voeg vervolgens de kurkuma, mangopoeder, het water en de mangoblokjes toe. Laat dit op laag vuur c.a. 15 minuten ontdooien/pruttelen.

Laat afkoelen en pureer kort met de staafmixer. Dit recept is genoeg voor c.a. 500 gram chutney, bewaar tot 21 dagen afgesloten (bijvoorbeeld in een (weck)pot) in de koelkast.

Pak twee pita’s en snij de bovenkant open. Vul met de salade, gebakken aubergine en ei. Je kunt de saus en chutney erin doen of erbij serveren. Ik hou zelf van lekker veel van beiden in het broodje.

© Chef Bontekoe 2022