Perzische Esfenaj

PERZISCHE ESFENAJ MET BASILICUM EN KANEEL


Ingrediënten

1 grote kom, genoeg voor 2-6 personen
15 minuten
Glutenvrij

50 gr gebrande hazelnoten of amandelen
250 gr kikkererwten, gekookt
60 gr basilicum
100 gr spinazie
1/2 rode ui
2 knoflookteentjes
1 tl kaneel
1 tl gemalen komijn
2 el Extra Vierge Olijfolie
2 el Turkse of plantaardige yoghurt

1 tl gedroogde dille
1 limoen, sap
Zout naar smaak

Perzische Esfenaj met basilicum

Perzische Esfenaj is een grove hummus-achtige dip met groene kruiden en spinazie, het woord betekent spinazie in het Farsi. Tegenwoordig zijn er veel variaties op deze spread, zoals mijn versie met verse basilicum. Verder zit er in Esfenaj heel veel specerijen, knoflook, noten (ik gebruik hazelnoten) en yoghurt. Esfenaj is fris, kruidig, vullend en voedzaam.

Perzische Esfenaj staat ook hoog in mijn lijstje van favoriete dips/mezze, net als Muhammara en Hummus! Het is super snel en makkelijk gemaakt, zit bomvol mineralen en proteïne en is ook overal lekker op/bij. Ik eet Esfenaj als broodbeleg, dip, mezze of door een salade. Je kunt hem bijvoorbeeld ook gebruiken als kruidenkorst voor groenten of een lekker stukje, duurzame vis.

Bereidingswijze

Laat de kikkererwten uitlekken en was de spinazie en basilicum. Pel de knoflook en hak de halve ui grof. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en mix alles tot een smeuïge dip, er mogen wel wat grove stukjes noot en kikkererwt in zitten. Breng op smaak met zout.

Het zal vast geen verrassing zijn dat ik gek ben op de Midden-Oosterse keuken, vooral de Libanese en Perzische keuken. Deze dip heb al veel te vaak kant en klaar gekocht en nu werd het eens tijd om hem zelf te maken! Deze is iets pittiger vanwege de rauwe ui en knoflook. Je kunt natuurlijk ook 1 teentje knoflook gebruiken als je niet zo van knoflook houd. Maar goed, wie houdt er nu niet van knoflook? 

Ik kreeg deze week een gigantische lading basilicum van De Eemstuin en besloot de klassieke spinazie-amandel dip een beetje te pimpen met een flinke dosis verse basilicum. Serveer hem als mezze, borrelhap of beleg met (vers) brood of wat lekkere krokante crackers.

© Chef Bontekoe 2022