Pappa al pomodoro

PAPPA AL POMODORO, TOSCAANSE BROODSOEP


Ingrediënten

2 personen
20 minuten
Optioneel Glutenvrij

2 knoflookteentjes
4 blaadjes salie
2 el tomatenpuree
3 rijpe tomaten
1 el balsamicoazijn
Handje basilicum
500 ml groentebouillon
150 gr oud brood, zonder korst
100 gr ricotta
Zout & peper
Extra Vierge Olijfolie

Pappa al pomodoro; comfortfood

Pappa al pomodoro is een dikke Toscaanse broodsoep, meestal bereid met verse tomaten, brood, olijfolie, knoflook, basilicum en diverse andere verse ingrediënten. Het wordt meestal gemaakt met oud of overgebleven brood en kan warm, op kamertemperatuur of gekoeld worden geserveerd. Een super duurzaam receptje dus! Voor mij is dit echt puur comfortfood.

Afgelopen zomer hebben mijn vriend en ik een roadtrip gemaakt door Noord-Italië, tijdens een korte pitstop in Lucca at ik deze pappa al pomodoro. Zo simpel maar zó lekker! De verse, sappige tomaten geven de meeste smaak aan deze broodsoep. Andere smaakmakers zijn verse kruiden, knoflook en goede olijfolie.

Pappa al pomodoro werd vroeger gezien als de soep voor de armen, aangezien de producten (in Italië) niet duur zijn en bijna altijd voorradig in een Italiaans huishouden. De simpelheid zelve in principe, maar juist het gebrek aan poespas en gebruik van kwalitatieve ingrediënten maakt pappa al pomodoro zo bescheiden heerlijk.

Bereidingswijze

Snij de knoflook en salie fijn en bak deze een paar minuutjes in olijfolie. Snij de tomaten in blokjes en voeg deze samen met de tomatenpuree en balsamicoazijn toe.
Bak alles kort.

Hak de basilicum fijn en voeg dit toe, voeg vervolgens de groentebouillon toe. Mix alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper.
Scheur het brood in kleine stukken en verdeel over de pan. Laat het geheel 5 minuten pruttelen en blijf goed roeren.

Serveer warm, lauw of gekoeld. Garneer met ricotta, Extra Vierge Olijfolie en wat verse basilicum.

Voor een glutenvrije soep kun je glutenvrij brood of fijne havervlokken gebruiken! Je hebt bij haver wellicht iets meer bouillon nodig.

© Chef Bontekoe 2022