Misosoep

MISOSOEP MET TOMAAT, CHINESE KOOL EN GEMBER


Ingrediënten

2 personen
30 minuten
Glutenvrij

Soep
30 gr gember
1 stengel citroengras
1 vel kombu
750 ml water
2,5 el Shiro Miso
2 Roma tomaten
1 el 5-spices
Sesamolie
Sriracha
Sesamzaadjes

Vulling
2 eieren
80 gr Chinese kool
80 gr doperwten (vers of bevroren)
1/2 prei

Hartverwarmende misosoep

Deze misosoep met tomaat, Chinese kool en gember is perfect op koudere dagen. Deze misosoep is kruidig en heeft super veel umami! De bouillon voor de misosoep wordt gemaakt met Shiro Miso, citroengras, kombu en gember. Verder vullen we de soep met Chinese kool, doperwtjes, prei en een gekookt eitje. Je kunt eventueel meer groentes of proteïne naar smaak toevoegen! Je kunt bijvoorbeeld ook dumplings of noedels toevoegen voor een wat gevulde maaltijd.

Voor deze misosoep gebruik ik zoals gezegd Shiro Miso. Shiro Miso wordt korter gefermenteerd en heeft daardoor een zachtere smaak dan donkere Miso Hij is zelfs een beetje zoet van smaak! Verder gebruiken we ook kombu. Kombu is een eetbare wier die veel wordt gebruikt in de Japanse keuken. Het is bijvoorbeeld een van de drie hoofdingrediënten van dashi, Japanse bouillon. Deze misosoep krijgt zijn umami-smaak dankzij de Shiro Miso en Kombu. Hij is ongelooflijk hartverwarmend en heerlijk als lichte maaltijd.

Bereidingswijze

Breng het water aan de kook, snij de gember grof en voeg deze samen met de citroengras en kombu toe. Kook 10 minuten. Kook ondertussen ook de eieren, ik kook ze 8 minuten maar je kunt ze zo hard of zacht koken als je zelf wilt. Je kunt het ei ook e.v.t. vervangen door (silken) tofu als je veganistisch eet. Voeg deze dan tegelijk met de groenten toe.

Zeef het water en zet opzij. Snij de tomaten in blokjes en bak deze in sesamolie in een soeppan. Voeg de 5-spices toe en bak kort mee. Voeg vervolgens het vocht en de miso toe, breng op smaak met sriracha.

Snij de Chinese kool fijn en de prei in ringen. Was grondig en voeg samen met de doperwten toe aan de soep. Kook 2 minuten. Serveer de soep heet met een eitje en garneer met sesamzaad. 

De soep ik heel geschikt als lunch of tussendoortje. Als je hem als hoofdmaaltijd wilt eten kun je bijvoorbeeld wat (rijst) noedels toevoegen!

© Chef Bontekoe 2022