Latkes van pastinaak

LATKES VAN PASTINAAK, WORTEL EN DASLOOK


Ingrediënten

6 stuks
60 minuten
Lactosevrij

100 gr pastinaak
100 gr winterpeen
120 gr vastkokende aardappel
1 kleine rode ui
35 gr tarwebloem
1/4 tl bakpoeder
10 gr edelgist
1 ei
Handje daslook of bieslook
Handje peterselie
Zout & peper

Latkes van pastinaak maken

Een latke is een soort dik pannenkoekje of beignet in de Ashkenazi-joodse keuken die traditioneel wordt bereid om Chanoeka te vieren. Latkes kunnen worden gemaakt met andere ingrediënten dan aardappelen, waaronder kaas en courgette. Latkes worden ook wel fritters genoemd. Deze latkes zijn gemaakt van pastinaak, wortel, aardappel en diverse groene kruiden.

Deze latkes van pastinaak en wortel zijn heerlijk diep van smaak door de verschillende groenten en de daslook. Daslook wordt ook wel knoflookbieslook of wilde knoflook genoemd. Het is een groene kruiden met brede bladeren en een pittige smaak. De smaak is een combinatie van bieslook en knoflook, twee vliegen in één klap dus! Mocht je niet aan daslook kunnen komen dan kun je ook bieslook en een teentje knoflook gebruiken om de smaak na te bootsen.

Bereidingswijze

Schil en rasp de pastinaak, wortel en aardappel. Besprenkel de geraspte groenten met een theelepel zout. Kneed door elkaar en leg in een passeerdoek/dunne theedoek of zeef boven een kom om het overtollige vocht uit te lekken. Laat dit ongeveer 10 minuten staan.

Snij de peterselie en daslook fijn en doe deze in een grote kom met het ei, tarwebloem, bakpoeder en edelgist. Snipper de rode ui en mix door het beslag. Knijp het vocht uit de geraspte groenten en voeg toe aan het “deeg”. Kneed alles goed door elkaar en breng op smaak met zout en peper. 

Rol balletjes deeg ter grootte van een pingpongbal en druk plat tot een latke. Leg de latkes op wat bakpapier en een bord en zet deze 15-30 minuten in de koelkast, zo drogen ze alvast een beetje uit en zijn ze makkelijker te bakken. 

Bak ze vervolgens in 5 minuten per kant goudbruin in wat olijfolie. Serveer warm als bijgerecht of met een lekkere dip/saus en wat (vegan) feta.

© Chef Bontekoe 2022