Hartige galette

HARTIGE GALETTE MET KASTANJECHAMPIGNONS, RODE UIENCHUTNEY EN FETA


Ingrediënten

4 personen
75 minuten

Rode uienchutney
1 rode ui
50 ml balsamicoazijn
1 el kristalsuiker

Vulling
400 gr kastanjechampignons
100 gr bladspinazie
2 knoflookteentjes
2 el dragon, gedroogd
15 gr platte peterselie
Olijfolie
Zout & peper

Galette
1 rol vers taartdeeg, c.a. 300 gr
75 gr schapenfeta
Melk naar keuze
Handje sesamzaad, optioneel

Hartige galette maken

Deze hartige galette met kastanjechampignons, rode uienchutney en feta is niet alleen enorm lekker maar ook heel leuk om te maken! Ik vind galettes perfect om zonder té veel moeite indruk te maken op gasten, het ziet er namelijk redelijk spectaculair uit en is heel makkelijk vooraf te bereiden. Deze galette is hartig, zoet-zuur, heeft een fijne bite én zit vol heerlijke groentes!

In dit recept gebruik ik voor het gemak kant en klaar taartdeeg. Wist je trouwens dat de rollen vers deeg van de Albert Heijn en Jumbo helemaal veganistisch zijn? Super handig voor dit soort recepten, het scheelt je zo veel tijd! Je kunt veel van de andere componenten ook van te voren al maken zodat je voor je gaat eten alleen maar de galette hoeft te vullen en bakken. Bij de gebakken champignons gebruik ik onder anderen dragon, het heeft iets weg van anijs/venkel en ik vind het een hele bijzondere smaak. Deze hartige galette is heerlijk als lunch of avondmaaltijd. Serveer hem met een frisse salade of wat gegrilde seizoensgroenten.

Ben je toch meer van de klassieke, zoete galettes? Maak dan eens deze appelgalette met frangipane!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor volgens de instructies op de verpakking op het deeg. Snij de rode ui in ringen en doe hem samen met de balsamicoazijn en suiker in een steelpannetje, breng aan de kook en laat al roerend 5 minuten inkoken. Laat afkoelen.

Snij de champignons in stukken, in heb ze vrij grof gehouden en bak in wat olijfolie in een grote pan. Voeg na 10 minuten de dragon toe en breng op smaak met zout en peper. Laat nog 5 minuten bakken en hak ondertussen de knoflook fijn. Doe de knoflook erbij, bak kort mee en voeg vervolgens de spinazie toe. Laat de spinazie slinken en draai het vuur uit. Hak de peterselie fijn en schep hem er doorheen.

Rol het bladerdeeg uit en leg op bakpapier op een ovenplaat. Verdeel het champignonmengsel over het midden van het bladerdeeg, laat aan alle randen 5cm vrij. Maak 6 gelijke sneden richting het midden van het bladerdeeg vanuit de randen en vouw de randen over elkaar. Laat in het midden een deel van de vulling open. Smeer de randen in met de melk en besprenkel e.v.t. met sesamzaad. Bak de galette 25 minuten in de oven. 
Haal hem eruit en verdeel de rode uienchutney over de open vulling en verkruimel hier de feta overheen. Bak nog eens 10 minuten.

© Chef Bontekoe 2022