Gegrilde witlof

GEGRILDE WITLOF MET RICOTTA, PISTACHENOTEN, HONING EN PEER


Ingrediënten

2 personen
40 minuten
Glutenvrij

2 stuks witlof
200 gr ricotta
1 rijpe peer
Honing
Milde olijfolie
Sumak
Handje pistachenoten
Zout & peper

Gegrilde witlof maken

Witlof, je houdt ervan of niet! Er valt natuurlijk niet te twisten met de Hollandse witlofschotel, maar deze gegrilde witlof met ricotta is ook enorm lekker en weer eens wat anders! Witlof is een bitter bladgewas die in het donker wordt geteeld. Witlof kun je op talloze manieren bereiden, koken, bakken, wokken, grillen of zelfs rauw door een salade of coleslaw. De combinatie van witlof, peer, honing en ricotta geeft dit gerecht een fijne smaakbalans.

Voor dit recept wordt de witlof eerst gekookt waardoor hij een beetje bitterheid verliest. Daarna grillen we hem in de oven met de romige ricotta en zoete peer. Tenslotte garneren we de witlof met honing en pistachenoten. Dit gerecht is heerlijk als bijgerecht of maak er een volledige maaltijd van met wat koolhydraten en proteïne.

Voor deze gegrilde witlof met ricotta heb ik biologische witlof gebruikt. Deze witlof wordt biologisch en dynamisch gekweekt door De Eemstuin in het noorden van Groningen. Probeer ook eens deze salade met gegrilde witlof!

Bereidingswijze

Breng een ruime pan gezout water aan de kook. Verwijder e.v.t. de buitenste bladeren van de witlof en kook ze 5 minuten. Giet af en laat ze afkoelen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Halveer de witlof in de lengte en verwijder de harde kern voorzichtig met een scherp mesje. Verdeel de witlof over een ovenschaal met de gesneden kant naar boven. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en bak ze 10 minuten.

Klop de ricotta met een garde en breng op smaak met 1 theelepel zout en wat peper. Was de peer en snij hem in dunne plakjes.

Haal de witlof uit de oven en verdeel de ricotta en de peer eroverheen. Schuif terug in de oven en bak nog eens 10 minuten.

Besprenkel naar smaak met honing en sumak. Hak de pistachenoten fijn en verdeel deze er ook overheen. Je kunt e.v.t. nog verse kruiden of granaatappelpitjes toevoegen. 

Serveer heet als bijgerecht of hoofdgerecht met wat puree, polenta of brood.

© Chef Bontekoe 2022