Feta brûlée

FETA BRÛLÉE MET GEGRILDE PAPRIKA EN GEPOFTE KNOFLOOK


Ingrediënten

4 personen
30 minuten bereidingstijd
30 minuten wachttijd
Glutenvrij

2 puntpaprika’s
1 bol knoflook
200 gr schapen feta
1/2 rode chili
1 el agavesiroop
1 el gerookte paprika
Zout naar smaak
4 eetlepels lichte basterdsuiker

Feta brûlée maken

Feta brûlée, het idee en het originele recept van deze feta brûlée is van chef Dan Zoaretz van restaurant Dalida in Tel Aviv. Een verfijnde combinatie van zoet, rokerig en hartig met een krokante suikerlaag, heerlijk! Super lekker als voorgerecht maar ook als dip of mezze.

Deze feta brûlée is een tikkeltje anders dan het origineel met het gebruik van rode chili en de toevoeging van gepofte knoflook. Waar de rauwe knoflook scherp en hard van smaak is maakt het poffen van knoflook in de oven juist super zacht, zoet en romig van smaak. Gepofte knoflook kun je ook goed bewaren. Wanneer het is afgekoeld leg je het in de koelkast, op die manier kun je het rustig een weekje bewaren. Telkens als je iets nodig hebt pak je wat je nodig hebt en de rest laat je gewoon gekoeld liggen!

Dit recept is makkelijk en gegarandeerd een showstopper aan tafel! Het is een oprechte verrassende smaakcombinatie die je niet snel zal vergeten, ik betrap mezelf regelmatig op cravings naar deze feta brûlée.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg de paprika’s en de bol knoflook op een bakplaat en bak alles c.a. 25 minuten in de oven. 

Als ze klaar zijn verwijder je de kop en zaadlijsten van de paprika’s en pers je de gepofte teentjes uit de knoflookbol. Doe deze in een keukenmachine met de rest van de ingrediënten (behalve de suiker en gasbrander, uiteraard…) 

Schep het mengsel in 4 kommetjes of glazen en laat minimaal een half uurtje in de koelkast staan. Bestrooi elk portie met basterdsuiker en brand met een gasbrander tot de suiker is gesmolten en een harde karamellaag vormt.

© Chef Bontekoe 2022