Aubergine fatteh

AUBERGINE FATTEH MET TOFU, PISTACHE EN MUNT


Ingrediënten

2-4 personen
30 minuten

Fatteh
1 aubergine
300 gr tofu
2 el water
4 pita broodjes

1 el tomatenpuree
Zout & peper
Olijfolie

Een eetlepel van elk:
knoflookpoeder
gemalen komijn
gemalen koriander
gerookte paprika

Tahinsaus
4 el Turkse yoghurt
2 el lichte Tahina
2 el koud water
1 el Extra Vierge Olijfolie
1 citroen, sap
Zout naar smaak

Topping
1/2 granaatappel
Handje pistachenoten
Handje munt

Aubergine fatteh

Fatteh is van oorsprong een Egyptisch en Levantijns gerecht dat bestaat uit stukken, krokant geroosterd platbrood of pita bedekt met verschillende ingrediënten. Deze ingrediënten kunnen per regio verschillen. Er wordt vaak aubergine, lamsgehakt of kikkererwten gebruikt die zijn overgoten met een Tahinsaus. Deze aubergine fatteh is helemaal vegetarisch, ik wilde het “vlees” niet volledig weglaten en dus heb ik tofu gebruikt om bite en proteïne toe te voegen.

De tofu wordt gekruid met koriander, komijn en gerookte paprika. Het is essentieel om de aubergine in de tofu goed te bakken. Ze mogen best een beetje donker kleuren in de pan, zo krijgt het nog meer smaak! De andere heerlijke smaakmaker uiteraard de Tahinsaus. Wie mijn recepten een beetje kent weet dat ik een hevige liefdesverhouding heb met Tahina. Deze sesampasta brengt veel diepte en smaak aan gerechten en werkt wonderbaarlijk goed samen met aubergine. Deze combinatie komt bijvoorbeeld ook terug in mijn Baba Ganoush of Pasta met geblakerde aubergine. De Tahinsaus in deze aubergine fatteh wordt gemaakt met yoghurt, olijfolie en citroensap. Hij is heerlijk fris en romig!

Mezze

Fatteh wordt ook wel “de nacho’s van het Midden-Oosten” genoemd. Ik weet niet of ik het daar helemaal mee eens ben, maar ik snap de associatie! Krokante chips overladen met saus, groentes en specerijen. Fatteh is net als nacho’s hartig, kruidig en bevat lekker veel verschillende structuren. Het is de ultieme snack maar ook heerlijk als tapas, mezze of voorafje!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Snij de pita’s in driehoekjes en bak ze 3-5 minuten tot ze krokant en goudbruin zijn. 

Snij de aubergine in blokjes en bak ze met een flinke scheut olijfolie in een grote pan. Voeg de gerookte paprika toe en bak c.a. 10 minuten.

Verkruimel de tofu en voeg deze toe aan de pan met de komijn, koriander en knoflookpoeder. Bak alles nog 5 minuten. Voeg tenslotte de tomatenpuree en water toe en bak tot het water is verdampt. Breng op smaak met zout en peper.

Meng ondertussen alle ingrediënten voor de tahinsaus en breng verder op smaak met een beetje zout.

Vul een schaal met de aubergine en tofu, giet de tahinsaus erover en verdeel de pitapuntjes. 

Ontpit de granaatappel, hak de pistachenoten en munt fijn. Besprenkel de toppings over de Fatteh en Bon Appetit!

© Chef Bontekoe 2022