Perzische eieren

PERZISCHE EIEREN (BAGHALA GHATOGH)


Ingrediënten

2-4 personen
30 minuten
Glutenvrij

4 eieren
1 blik limabonen
2 knoflookteentjes

1 tl gemalen komijn
1 tl fenegriekblad
20 gr bieslook
20 gr dille
40 gr verse kruiden (ik gebruik rucola en platte peterselie)
200 gr spinazie
1 tl sumak

Extra Vierge Olijfolie

Zout & peper

Perzische eieren maken

Baghala Ghatogh is de Iraanse/Perzische naam van deze Perzische eieren. Het gerecht komt van origine uit het Perzische rijk wat we nu kennen als Iran, daar worden deze eieren nog steeds gegeten. Het is te vergelijken met de bereiding van Shakshuka. De Perzische eieren worden langzaam gestoofd in een kruidige stoof en gegeten als ontbijt, brunch, lunch of natuurlijk avondeten! Hierbij wordt vaak een soort brood (pita, Libanees platbrood of Turks brood) geserveerd met mee te dippen in de kruidige eieren. Nieuwsgierig naar meer leuke eiergerechten? Probeer dan eens mijn shakshuka!

Deze Perzische eieren zijn enorm smaakvol, vullend en garanderen een geweldige start van je dag! Dit gerecht zit vol proteïne en heeft bijzonder veel smaak, wie wil dat nu niet? Je kunt deze Perzische eieren ook maken met groenten en kruiden die op moeten en leent zich voor veel eigen interpretatie. Vervang de dille bijvoorbeeld voor peterselie of koriander en de spinazie voor een andere bladgroente. Je kunt ook de bonen vervangen voor een ander soort boon, wees dus lekker creatief!

Bereidingswijze

Hak de kruiden en knoflook fijn, verhit in een koekenpan wat olijfolie en fruit hier de kruiden en knoflook een paar minuten in.

Doe vervolgens de bonen, met vocht, erbij en laat het inkoken tot de helft van het vocht is verdampt. Voeg vervolgens de fenegriek, komijn en spinazie toe en blijf roeren tot de spinazie is geslonken.

Breng op smaak met zout en peper. Maak 4 kuiltjes in de stoof en breek hier de eieren in.


Doe de deksel op de pan en draai het vuur zacht, wacht c.a. 10 minuten of tot de eieren zijn gepocheerd. Zachte of harde dooier, alles kan! Breng op smaak met zout en peper.

Serveer warm en garneer met de sumak en Extra Vierge Olijfolie en eet met bijvoorbeeld pita of Libanees platbrood.

© Chef Bontekoe 2022