Pasta met geblakerde aubergine

PASTA MET GEBLAKERDE AUBERGINE, TAHINA EN AMANDEL


Ingrediënten

4 personen
45 minuten

300-400 gram gedroogde tagliatelle
1 grote aubergine
2 paprika’s
3 tenen knoflook
50 ml Extra Vierge Olijfolie
200 gr mascarpone
2 el lichte Tahina (ik gebruik
Chtoura Fields)
1 el agavesiroop
1 tl sumak
15 gr peterselie
50 gr amandelschaafsel
Een paar handjes granaatappelpitjes
1 citroen, zest
Zout & peper

Fusion koken

Dit recept is mijn perfecte “fusion” van keukens, de Mediterrane en Midden-Oosterse. Ik ben gek op pasta en aubergine dus deze tagliatelle met geblakerde aubergine is de ultieme combinatie! De geblakerde aubergine en tahina zijn twee smaken die verbazingwekkend goed bij elkaar passen. Deze combinatie komt bijvoorbeeld ook voor in Baba Ganoush, een dip/salade uit de Levantijnse keuken. Geblakerde aubergine heeft een hele zachte en rokerige smaak, het vruchtvlees wordt heerlijk zacht en mals waardoor het een hele fijne structuur krijgt.

Waar je zeker op moet letten is het soort tahina die je gebruikt, mijn voorkeur gaat eigenlijk altijd uit naar een lichte tahina. Deze heeft niet zo’n bittere smaak en bevat meer olie. Dit komt omdat lichte tahina van gepelde sesamzaadjes wordt gemaakt, deze vliesjes geven namelijk de bittere smaak af. Ik koop zelf altijd mijn lichte tahina bij Le Souk, een kleine Noord-Afrikaanse supermarkt in Groningen.

Pasta met geblakerde aubergine maken

Je kunt alle componenten van deze pasta met geblakerde aubergine van te voren bereiden. Zo hoef je alleen de pasta te koken en de saus te verhitten voor je gaat eten! Door de paprika te roosteren voor de saus krijgt ‘ie een licht zoet-zure smaak, de saus wordt extra romig wordt door de mascarpone en tahina. Tip: rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn, zo krijgt hij wat meer smaak!

Bereidingswijze

Als je een gasfornuis hebt kun je de aubergines op klassieke wijze grillen. Dit doe je door de aubergine met een vork rondom in te prikken (zo voorkom je dat ie op den duur ontploft.. ) en rechtstreeks op het gaspit met middelhoog vuur 15 minuten te grillen. Zonder pan dus! Draai de aubergine elke 3/4 minuten zodat hij rondom bakt en gaart. Op deze manier krijgt hij een heerlijk rokerige smaak. Je kunt de aubergine ook in zijn geheel in de oven grillen, prik hierbij ook de aubergine met een vork en bak 30 minuten op 200 graden. Draai de aubergine elke 5-10 minuten.

Snij de paprika’s grof en pel de knoflook. Doe deze in een ovenschaal en bak 15 minuten op 200 graden. Als de aubergine klaar is laat je deze in een afgedekte schaal afkoelen en pel je de schil eraf. Snij het vruchtvlees in repen.

Doe de geroosterde paprika’s en knoflook in een hoge maatbeker met de olijfolie en blend met een staafmixer tot een glad geheel. Meng dit samen met de mascarpone, Tahina, citroenzest, sumak en agave. Kook de pasta volgens gebruiksaanwijzing in gezout water. Verhit de gekookte pasta met de saus en aubergine.

Hak de peterselie fijn. Garneer met peterselie, amandelschaafsel en granaatappelpitjes.

Serveer warm met optioneel wat vers geraspte pecorino.

© Chef Bontekoe 2022