Okonomiyaki

OKONOMIYAKI (JAPANSE PANNENKOEK) MET INGELEGDE SPITSKOOL


Ingrediënten

2 personen
45 minuten

Ingelegde spitskool
50 gr spitskool
100 ml appelazijn
1 el suiker

Pannenkoekjes
100 gr tarwebloem
120 ml bouillon of dashi
2 eieren
5 bosuien
1,5 el panko

Saus
2 el tomaten ketchup
1 el lichte sojasaus
2 el Kewpie mayonaise
2 el Mirin

Okonomiyaki zelf maken

Okonomiyaki, of wel: Japanse hartige pannenkoek. De naam is een combinatie van de woorden ‘okonomi’ en ‘yaki’. Letterlijk betekent dit ‘gebakken zoals je wilt’. Redelijk vanzelf sprekend toch? Je kan met dit recept alle kanten op! Voeg meer ingrediënten toe zoals verse vis of vlees, okonomiyaki wordt vaak gecombineerd met buikspek of tonijn. Deze versie is echter helemaal vegetarisch.

Meestal wordt de kool in het beslag van de okonomiyaki gemengd en mee gebakken. Ik ben echter enorm zoetzuur fan dus heb ik in dit geval de kool ingelegd. Zo houdt de kool een lekkere bite en frisse, zoetzure smaak. Okonomiyaki is een heel dynamisch gerecht, je kunt het helemaal naar eigen smaak aanpassen. Probeer ook eens deze Koreaanse groentenpannenkoekjes, ook heerlijk!

De saus is ook aan te passen. Je kunt bijvoorbeeld worcestersaus, oestersaus of vissaus toevoegen, mits je geen vegetariër bent. Je kunt de Kewpie mayonaise ook vervangen, gebruik dan bijvoorbeeld gewone mayonaise. Ik raad wel aan om dan een beetje citroen- of limoensap toe te voegen voor de frisse smaak. Wees lekker creatief en geniet ervan!

Bereidingswijze

Begin met het inleggen van de kool zodat die zo lang mogelijk kan “marineren”.
Meng de appelazijn en suiker en blijf c.a. 1 minuut goed roeren tot de suiker in opgelost. Leg de kool erin en meng alles goed door elkaar. Meng sowieso elke 5 minuutjes even snel de zoetzuur door de kool.

Kook 120 ml water en meng hier een half bouillonblokje doorheen, of meet 120 ml dashi af. Klop de eieren los in een grote kom en doe hier de tarwebloem, bouillon of dashi en panko bij in. Blijf goed mengen, het liefst met een garde, tot je een mooi pannenkoeken beslag hebt. Snij de bosuitjes in ringen en schep 2/3 hiervan door het beslag. Hou de rest op zij voor de garnering. Voeg naar smaak een snuf zout toe.

Laat een koekenpan heet worden en doe hier een beetje (olijf)olie in. Bak de pannenkoekjes gaar en goudbruin aan beide kanten.

Maak ondertussen de saus! Meng alle ingrediënten, doe de saus e.v.t. in een spuitflesje.

Stapel de pannenkoekjes en verdeel de ingelegde spitskool (zonder vocht!), saus en bosui eroverheen. Garneer e.v.t. met Sriracha voor een lekkere kik!

© Chef Bontekoe 2022