Hummus

SNELLE ROMIGE HUMMUS


Ingrediënten

1 grote kom, genoeg voor 4-6 personen
20 minuten wachttijd
10 minuten bereidingstijd
Glutenvrij

Hummus
400 gr kikkererwten, uit blik
120 gr lichte Tahina (ik gebruik Chtoura Fields)
100 ml (ijs)koud water
2 citroenen, sap
2 knoflookteentjes
1/2 el gemalen komijn
1/2 el gemalen koriander
Zout

Garnering
Sumak
Granaatappelpitjes
Extra Vierge Olijfolie

Levantijnse hummus

Hummus is afkomstig uit de Levantijnse keuken, met zijn basis in de Libanese keuken. Maar het is populair in het hele Midden-Oosten, Noord-Afrika en Turkije. Hummus is ondertussen in Europa ook onmisbaar in de schappen. Hoewel er prima kant-en-klare hummus bestaan is het nóg lekkerder om hummus zelf te maken! En het is ook nog eens enorm makkelijk en leuk om te doen!

Deze snelle hummus bestaat maar uit een handje vol ingrediënten. Het belangrijkste ingrediënt, naast de kikkererwten, is de tahina, ik gebruik altijd een lichte tahina. Lichte tahina is romiger en heeft een minder bittere smaak. Het leuke aan hummus zelf maken is dat je ook heel makkelijk de smaak kan aanpassen. Voeg bijvoorbeeld geroosterde paprika, biet of chili toe. Ik maak graag variaties met zoete aardappel of verse kruiden, de opties zijn eindeloos! Vanuit dit basisrecept kan je alle kanten op en kan je in een mum van tijd jouw favoriete hummus op tafel zetten!

Eet deze snelle hummus als dip, beleg of zoals het traditioneel gegeten wordt: royaal verspreid over een bord met verschillende toppings en brood. Ik serveer hem ook graag als deel van mezze of op een lekkere borrelplank.

Bereidingswijze

Pel de knoflook en doe deze met de kikkererwten en het vocht uit het blik in een steelpannetje. Breng aan de kook en laat c.a. 10 minuten pruttelen. Giet af en spoel de kikkererwten af met koud water tot ze niet meer heet zijn. Leg de kikkererwten op een schone theedoek en wrijf ze tussen de stof zodat de velletjes loskomen, gooi deze weg.

Gooi de kikkererwten en knoflook in een keukenmachine of blender. Voeg de rest van de ingrediënten toe en mix tot een gladde substantie. Dit kan een paar minuten duren. Breng op smaak met zout.

Serveer met brood, crackers of crudité en garneer met sumak, granaatappelpitjes en Extra Vierge Olijfolie. Je kunt ook andere toppings gebruiken zoals noten, verse kruiden of harissa. Gebruik in ieder geval altijd Extra Vierge Olijfolie.

Je kunt de hummus tot 10 dagen bewaren in de koelkast in een afgesloten bak of (weck)pot.

© Chef Bontekoe 2022