Pompoen Risotto

RISOTTO VAN OERSPELT MET POMPOEN, MISO EN GEPOFTE KNOFLOOK


Ingrediënten

2 personen
45 minuten

Glutenvrij

400-420 gr groene pompoen (zonder schil)
1 bol knoflook
2 sjalotten
3 takjes tijm
200 gr oerspelt of parelgort
2 el Shiro Miso

700 ml heet water

100 ml witte wijn
100 ml kokosmelk
Peper & zout
Milde olijfolie

Oerspelt

Ik heb hier een heerlijk recept voor een romige risotto met pompoen, miso en kokosmelk. Plantaardig, voedzaam en super herfstig! Deze risotto is gemaakt met oerspelt. Oerspelt of speltgraan, is een rondkorrelig graansoort met enorm veel smaak en bite. Oerspelt is ongemalen en is zeer goed te garen in een risotto of los voor door een salade. Mocht je voor dit recept niet aan (Oer)spelt kunnen komen dan kun je bijvoorbeeld ook parelgort of gewone risottorijst gebruiken. Wellicht moet je dan, naar smaak, wat extra vocht toevoegen!

Shiro Miso

Deze pompoen risotto heeft heel veel umami dankzij de Shiro Miso. De witte Shiro Miso pasta is licht van kleur. Deze pasta is gemaakt van sojabonen, rijst, zout en de koji schimmel. De Shiro Miso is minder krachtig en minder zout van smaak dan de donkere rode miso pasta. De subtiele smaak van de Shiro Miso gaat heel goed samen met zoete en aardse van de pompoen. De kokosmelk maakt deze pompoen risotto heerlijk romig. Wil je meer recepten maken met miso? Probeer dan eens deze misosoep of deze knolselderijsteaks met miso-marinade.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pompoen en snij in gelijke stukken. Verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en peper en zout. Snij de kop van de bol knoflook, besprenkel met olijfolie en wikkel in aluminiumfolie. Leg de bol op de bakplaat en rooster alles in 25-30 minuten gaar.

Snipper de sjalotten en fruit in een diepe pan in wat olijfolie. Strip de tijm en fruit samen met de oerspelt kort mee. Blus af met witte wijn en blijf roeren het is verdampt. Meng de Miso met het hete water en voeg de helft toe aan de pan. Blijf roeren en laat op een laag vuurtje pruttelen, blijf het vocht toevoegen tot de oerspelt gaar is.

Pureer de pompoen, knoflookteentjes en kokosmelk en voeg toe aan de risotto. Meng er doorheen en breng op smaak met peper en zout.

Serveer heet en garneer e.v.t. met Extra Vierge Olijfolie, pistachenoten, edelgist en/of vegan Parmezaanse kaas.

© Chef Bontekoe 2022