Perzische stoof

PERZISCHE STOOF MET JACKFRUIT, KIDNEYBONEN, SAFFRAAN EN LIMOEN


Ingrediënten

4-6 personen
30 minuten
Glutenvrij

8 bosuien
2 gele uien
40 gr koriander
60 gr peterselie
2 el fenegriekblad
1 el kurkuma
1 tl saffraan
2 limoenen
450-500 gr jonge Jackfruit (uitlekgewicht)
500 gr kidneybonen (uitlekgewicht)
1 L groentebouillon
3 el maizena
Zout & peper
Olijfolie

Perzische stoof met jackfruit

Deze hartverwarmende Perzische stoof is gebaseerd op de Perzische Ghormeh Sabzi. Een kruidige, frisse stoof met veel verse kruiden en kidneybonen. We vervangen het vlees voor jackfruit (verkrijgbaar bij veel supermarkten en de Toko), deze heeft een wat draderige structuur die perfect vlees vervangt én extra vitamines toevoegt!

In het traditionele recept worden gedroogde, zwarte limoenen gebruikt. Deze zijn in Groningen (soms) verkrijgbaar bij de toko of Turkse supermarkt. Maar omdat ik weet dat niet iedereen er aan kan komen gebruiken we dit keer gewone, groene limoenen! Mocht je nou zo’n Bourgondiër zijn en ze toevallig in huis hebben, pluim voor jou! Gebruik deze dan vooral in dit recept! 1 stuk is meer dan genoeg, laat deze lekker lang mee pruttelen en zodra hij zachter is prik je wat gaatjes in de schil zodat er nog meer smaak los komt!

Deze Perzische stoof heeft veel verrassende smaken en een prachtige kleur. Serveer hem met rijst en/of Libanees platbrood en garneer met granaatappelpitjes. Maak bijvoorbeeld deze Perzische kruidenrijst voor erbij!

Bereidingswijze

Snij de uien en bosuien in grove stukken en fruit in wat olijfolie in een grote pan.

Hak ondertussen de peterselie en koriander grof en voeg dit na 5 minuutjes toe, bak mee tot ze donkergroen kleuren.

Spoel de Jackfruit af met koud water en laat uitlekken, breek/scheur met je handen in kleine stukken. Voeg de Jackfruit toe aan de pan samen met de kurkuma, fenegriek en saffraan.

Bak alles kort mee en voeg vervolgens 800 ml bouillon toe. Roer alles goed door elkaar en laat 10 minuten op een zacht vuurtje pruttelen. Spoel de kidneybonen af en laat deze ook uitlekken, voeg toe aan de pan.

Voeg ook het sap van de limoenen toe. Maak van de overgebleven 200 ml bouillon en de maïzena een papje en giet deze al roerend in de pan, breng aan de kook en laat 2 minuten pruttelen tot de saus is ingedikt. Draai het vuur uit en breng ten slotte op smaak met zout en peper.

Serveer deze stoof heet met bijvoorbeeld rijst, aardappeltjes, Libanees platbrood of zoals hij is. 

© Chef Bontekoe 2022