Basilicum Chimichurri

CHIMICHURRI VAN BASILICUM, PREI EN RUCOLA


Ingrediënten

C.a. 300 ml

15 minuten

Glutenvrij

1 prei
1 el venkelzaad
60 gr basilicum
60 gr rucola
1 jalapeño
2 knoflookteentjes
200 ml Extra Vierge Olijfolie
75 ml witte wijn azijn
1 tl zout

Basilicum Chimichurri maken

Chimichurri is een saus en marinade die uit de Argentijnse en Uruguayaanse keuken. De naam zou afkomstig zijn van ‘Jimmy McCurry’, een Ier uit de 19e eeuw die zich inzette voor de Argentijnse onafhankelijkheidsstrijd en die volgens zeggen de eerste was die deze saus zou hebben bereid. Omdat de naam ‘Jimmy McCurry’ moeilijk was uit te spreken door de lokale bevolking werd het verbasterd tot ‘chimichurri’. Grappig hè?

Chimichurri is het beste te omschrijven als een groen sausje op basis van verse kruiden (bv. bladpeterselie, oregano en bieslook), olijfolie, azijn en andere smaakmakers. De textuur doet een beetje denken aan pesto, maar de smaak is wat frisser en soms pittig. Deze chimichurri is gemaakt van basilicum, prei, rucola en venkelzaad. Hij heeft een fris-kruidige smaak en een beetje pit van de jalapeño.

Deze chimichurri met basilicum is heerlijk als marinade, dip of dressing. Je kunt hem een paar dagen bewaren in de koelkast.

Bereidingswijze

Snij de prei in ringen en was met koud water.

Verhit een beetje milde olijfolie in een koekenpan en bak de prei samen met het venkelzaad c.a. 5 minuten.

Doe in een blender samen met de rest van de ingrediënten en blend tot een glad geheel.

Serveer als dip, saus of marinade voor vlees/tofu of groentes. Lekker pittig, kruidig, fris en licht zuur.

© Chef Bontekoe 2022