Aardperensoep

AARDPERENSOEP MET KARDEMOM EN KOKOSMELK


Ingrediënten

2 personen
40 minuten
Glutenvrij

400 gr aardperen
2 sjalotten
2 knoflookteentjes
1 tl gemalen anijszaad
1 tl gemalen kardemom
1 tl gemalen komijn
1 tl kurkuma
750 ml groentebouillon
40 ml kokosmelk
Milde olijfolie
Peper & zout

Aardperensoep maken

Aardpeer, of jeruzalemartisjok, is een wortelknol met een lichtzoete en notige smaak. Ondanks de naam jeruzalemartisjok is er geen verband met Jeruzalem en het is ook geen artisjok, ook al lijkt de smaak er wat op. Het is een beetje een “vergeten groente” maar begint langzaam weer een opkomst te krijgen! Zo merk ik bijvoorbeeld dat schorseneren ook steeds populairder worden. Ik ben zelf gek op aardpeer zeker gebakken of in soep, zoals deze aardperensoep.

De kardemom en kokosmelk combineren heerlijk met de smaak van de aardpeer. Ik gebruik in deze aardperensoep meerdere Oosterse specerijen zoals kurkuma, komijn en anijszaad. De aardperensoep is enorm vullend en romig, en dat zonder room! Aardpeer is rijk aan vezels, vitamines en mineralen en is bijzonder voedzaam. De vele vezels zorgen voor een voldaan gevoel en en ze dragen ook bij aan een gezonde werking van de darmen. Verder bevat aardpeer veel fosfor en calcium. In vergelijking met andere groenten bevat aardpeer ook relatief veel ijzer, een bijzonder mooie groente dus!

Bereidingswijze

Snipper de sjalotten en fruit in wat olijfolie. Was en schil de aardperen. Snij in gelijke blokjes en voeg toe aan de sjalotten.

Bak kort mee en voeg vervolgens de specerijen toe. Hak de knoflook fijn en bak mee. Blus af met de groentebouillon en kook c.a. 20 minuten met de deksel erop, tot de aardperen gaar zijn.

Mix met een staafmixer of blender tot een glad geheel en breng op smaak met peper en zout.

Serveer heet en garneer met de kokosmelk en e.v.t. verse kruiden, zoals bieslook, koriander of peterselie.

© Chef Bontekoe 2022