Vegan plaattaart

VEGAN PLAATTAART MET ZA’ATAR EN TOMAAT


Ingrediënten

2-4 personen
45 minuten

150 gr cream passionel van WildWestland
300 gr Cherry tomaatjes
270 gr vers bladerdeeg (op rol)
1 el za’atar
0,5 tl knoflookpoeder
1 el edelgist
1 tl zout
1 tl pul biber

Plantaardige spread als basis

Deze vegan plaattaart met cream passionel, za’atar en tomaat is ongelooflijk makkelijk te maken en super lekker! Cream passionel is een plantaardige spread van WildWestland die in veel supermarkten verkrijgbaar is. Deze gebruiken we als basis en brengen we op smaak met specerijen en edelgist. Edelgist wordt gemaakt van gedeactiveerd biergist en heeft een kazige en nootige smaak, ook bevat het vitamine B12 en zink. Win-win! Het wordt dan ook veel door veganisten gebruikt als smaak vervanger voor kaas. Edelgist is vaak verkrijgbaar in de supermarkt of speciaalzaken als de Ekoplaza. Je zou ook vegan smeerkaas als basis kunnen gebruiken, deze wordt ook op smaak gebracht met edelgist!

Makkelijke vegan plaattaart

Verder gebruiken we za’atar, een specerijenmengsel uit het Midden-Oosten dat voornamelijk bestaat uit hyssop (of tijm), sumak en sesam. Hyssop is een kruid dat qua smaak lijkt op een combinatie van tijm en oregano, sumak is een zuurbesje dat wordt gedroogd en vermalen tot een fris-zuur poeder. Za’atar is een van mijn favoriete mengsels, het smaakt werkelijk overal lekker op! Je kunt het vaak vinden bij een Turkse supermarkt of van het merk SOUQ bij de Albert Heijn of Jumbo.

Deze vegan plaattaart is een heerlijk als snack, lunch of bijgerecht. Het is eigenlijk een soort pizza, maar dan wat makkelijker! Wist je trouwens dat het verse bladerdeeg van de Albert Heijn helemaal veganistisch is? Erg handig voor dit soort recepten!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden, haal het bladerdeeg uit de koelkast om op temperatuur te komen.

Meng de za’atar, knoflookpoeder, edelgist, zout en pul biber.
Was en halveer de tomaatjes.
Rol het bladerdeeg uit op een vel bakpapier en leg deze op een bakplaat. Vouw of rol de randjes om en prik met een vork gaatjes over de bodem.

Verdeel de cream passionel over de bodem en besprenkel met 2/3 van het specerijen mengsel.

Verdeel de tomaatjes met de gesneden kant naar boven eroverheen en besprenkel deze met de resterende specerijen.

Bak in 15-30 gaar en goudbruin.
Serveer warm en garneer e.v.t. met rucola, verse kruiden en Extra Vierge Olijfolie.

© Chef Bontekoe 2022