Syrische Muhammara

SYRISCHE MUHAMMARA MET GEPOFTE KNOFLOOK


Ingrediënten

1 grote kom, genoeg voor 2-6 personen
30 minuten
Glutenvrij

3 rode puntpaprika’s
1/2 bol knoflook, ongepeld
2 el Granaatappelmelasse (e.v.t. te vervangen door balsamico crema)
1 tl agavesiroop
75 gr ongebrande walnoten
2 tl gemalen komijn
1 tl (rozen)harissa
1 tl korianderzaad
10 gr peterselie
1 citroen, sap
Zout & peper

Muhammara maken

Ik ben gek op een goede dip! Deze Syrische Muhammara is lekker kruidig, licht pittig en fris. Perfect als broodbeleg, mezze of dip op een lekkere borrelplank! Je kunt uiteraard kant-en-klaar gegrilde paprika gebruiken, maar hij is echt het lekkerst als je zelf puntpaprika’s grilt in de oven of op de bbq.

Een van de bijzondere en minder bekende ingrediënten in deze Syrische Muhammara is granaatappelmelasse. Granaatappelmelasse is een siroop gemaakt van granaatappelsap, hij is lichtzuur en doet een beetje denken aan balsamico crema. Verder gebruik ik gepofte knoflook in plaats van rauwe knoflook. Knoflook pof je door hem in zijn geheel mee te bakken in de oven, hij poft dan in zijn eigen jasje. Gepofte knoflook is zacht van smaak en absurd lekker. Zodra je het eenmaal hebt geproefd kan ik garanderen dat je hem vaker gaat maken!

Serveer als beleg, dip op de borrelplank of als mezze. Hier serveer ik hem met verse zuurdesem crackers.
Je kunt de Syrische Muhammara in een afgesloten bak of pot tot 7 dagen bewaren in de koelkast! Je kunt het zelfs invriezen, maar daarvoor was ‘ie bij ons weer te snel op…

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de paprika’s door de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snij ze in grove stukken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Leg de halve bol knoflook erbij en bak ze 20 minuten. Doe de walnoten, specerijen, citroensap, harissa en peterselie in een keukenmachine en mix kort. Als de paprika’s en knoflook klaar zijn duw je de gepofte knoflookteentjes uit de bol en doe je deze samen met de gegrilde paprika in de keukenmachine. Mix alles tot een grove spread en breng op smaak met zout en peper.

© Chef Bontekoe 2022