Spaanse Gazpacho

SPAANSE GAZPACHO MET ZONGEDROOGDE TOMAAT EN HARISSA


Ingrediënten

2 personen
15 minuten
Glutenvrij

1/2 komkommer
5 rijpe tomaten
4 zongedroogde tomaten
1 knoflookteen
2 tl (rozen) harissa
Handje basilicum

Ijskoude Gazpacho

Gazpacho is een Spaans gerecht. Het is een koude soep van rauwe groenten en kruiden. Gazpacho kan veel verschillende ingrediënten bevatten maar hij is altijd vegetarisch en vaak ook veganistisch. Spaanse Gazpacho wordt niet verwarmd maar hoort ijskoud gegeten te worden. Heerlijk verfrissend op een zomerse dag!

Over de herkomst van Gazpacho zijn veel verschillende theorieën te vinden. Een daarvan is dat het gebaseerd is op een Romeins gerecht met azijn, een andere is dat de Moren een gerecht met water, knoflook, olijfolie en brood mee namen en dat Gazpacho hierop gebaseerd is. Waarschijnlijk maakten Spaanse herders al ver voor de jaartelling een soort Gazpacho. Pas in de 19e eeuw werden tomaten toegevoegd, zo ontstond de Gazpacho die vandaag de dag kennen.

Spaanse Gazpacho is zo simpel maar o zo lekker! Het belangrijkste is dat je lekkere sappige en rijpe tomaten gebruikt. Perfect als lunch, tussendoortje of voorgerecht op een warme zomerdag.

Bereidingswijze

Schil de komkommer met een dunschiller en snij in grove stukken. Snij de tomaten grof en laat de zongedroogde tomaatjes uitlekken.

Pel de knoflook en doe deze samen met de komkommer, (zongedroogde) tomaten, harissa en basilicum in een blender. Mix tot een glad geheel. Breng e.v.t. verder op smaak met zout. Laat koud worden in de koelkast voor het uitserveren.


Garneer met wat extra fijn gesneden komkommer en zongedroogde tomaat en een flink scheut Extra Vierge Olijfolie.

© Chef Bontekoe 2022