Roze stoofpeertjes

ROZE STOOFPEERTJES MET HONINGRICOTTA, ROZENSIROOP EN PISTACHENOTEN


Ingrediënten

4-5 personen
45 minuten bereidingstijd
60 minuten wachttijd
Glutenvrij
Vega(n)

Stoofpeertjes
10 Gieser Wildeman stoofperen
750 ml witte Port
1 liter water
1 stuks kaneelstokje
4 stuks steranijs
2 stuks foelie (c.a. 5 gram)
8 kardemompeulen
8 rode peperkorrels of 2 gedroogde chili’s
90 gram ruwe rietsuiker
Handje ongezouten pistachenoten

Honingricotta
500 gr ricotta (alternatief: plantaardige roomkaas van Violife)
4 el honing

Rozensiroop
200 ml kookvocht
50 ml rozenwater
2 el ruwe rietsuiker

Roze stoofpeertjes maken

De klassieke stoofpeertjes, wie kent ze niet? Ik ben er gek op en zodra het seizoen begint staat er bij mij een pan op het fornuis. Deze roze stoofpeertjes maak ik al jaren en vallen altijd in de smaak. De roze stoofpeertjes zijn wat lichter van smaak maar lekker kruidig en lichtzoet. Ze worden gestoofd in witte port, rietsuiker en chai-achtige specerijen. Door de roze peperkorrels krijgen de peertjes hun zachte pastelkleur, prachtig om te serveren!

De roze stoofpeertjes worden geserveerd met romige ricotta met honing en rozensiroop. De rozensiroop wordt gemaakt van een deel van het vocht waarin de stoofpeertjes zijn gestoofd, suiker en rozenwater. Verder garneer ik ze graag met pistachenoten, voor de kleur en een krokante bite.

Wist je trouwens dat je stoofpeertjes heel goed kan invriezen? Maak een grote hoeveelheid op een vrije zondagmiddag en verdeel ze over bakjes, inclusief het vocht. De smaken trekken dan helemaal erin en zo drogen ze niet uit. Zo kun je weken lang genieten van deze roze stoofpeertjes!

Bereidingswijze

Schil de peertjes en verwijder e.v.t. de kern met een fruitlepel. Breng alle ingrediënten exclusief de pistachenoten aan de kook. Stoof/kook de peertjes c.a. 1 uur tot ze gaar zijn maar nog wel een bite hebben.

Schep 200 ml van vet kookvocht eruit en doe in een steelpannetje met het rozenwater en de rietsuiker. Kook c.a. 15 minuten tot het is gereduceerd en de suiker is gesmolten.

Klop de ricotta op met de honing en schep royaal op bordjes. Leg de peertjes erop en garneer met de siroop en pistachenoten. Je kunt de pistachenoten even grof hakken als je dat lekker vindt.

Je kunt de peertjes een paar dagen van te voren maken, bewaar ze gekoeld in het kookvocht. Maak de siroop en ricotta op de dag dat je ze gaat serveren.

© Chef Bontekoe 2022