Perzische Kruidenrijst

PERZISCHE KRUIDENRIJST MET GEKARAMELISEERDE UI EN SPEKBONEN


Ingrediënten

2-4 personen
45 minuten
Glutenvrij

200 gr basmatirijst
200 gr spekbonen
100 gr spinazie
1 gele ui
15 gr peterselie
10 gr munt
1 el gedroogde dille
1 el gedroogd fenegriekblad
1 el gemalen kaneel
1 limoen, sap
2 teentjes knoflook
1/2 rode peper

Kruidenrijst maken

Deze Perzische kruidenrijst is geïnspireerd op de kruidige keuken van de Iraanse keuken. Zo bevat dit gerecht veel warme specerijen zoals kaneel, chili en fenegriek en voegen we verse groene kruiden en gekarameliseerde uien toe voor een diepe smaak. Je kunt voor dit recept gemakkelijk restjes kruiden en groentes op maken en zoals bij elk gebakken rijst recept gebruik je voor het beste resultaat overgebleven rijst. Het liefst rijst die al een nacht in de koelkast heeft gestaan, de rijst is dan wat droger hij tijdens het bakken lekker krokant wordt. Hier gebruik ik spekbonen maar je kunt ook andere groenten gebruiken! Dit gerecht is dus perfect als je restjes hebt in je koelkast!

Deze Perzische kruidenrijst is een perfect bijgerecht en kan in combinatie met de groentes en een extra proteïne ook als hoofdgerecht worden gegeten. Het is relatief makkelijk te maken en zit bomvol smaak!

Bereidingswijze

Was en kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing. Blancheer de spinazie 2 minuten en spoel af met koud water.

Snij de gele ui in halve ringen en karameliseer in wat olijfolie op laag vuur, dit duurt minimaal 15 minuten.

Snij de spekbonen in stukjes van 2 cm breed, hak de knoflook en chili fijn en bak alles mee met de ui in de koekenpan. Voeg de kaneel toe en bak dit ook kort mee.

Hak ondertussen de spinazie, munt en peterselie fijn. Meng de verse kruiden, fenegriek en het limoensap door de gekookte rijst en bak het nog even kort mee met de rest van de groentes in de koekenpan. Serveer heet als bij- of hoofdgerecht.

© Chef Bontekoe 2022