Hartige pannenkoekjes

HARTIGE PANNENKOEKJES MET CHINESE 5-SPICES, BOSUI EN CHIAZAAD


Ingrediënten

4 stuks
45 minuten wachttijd
30 minuten bereidingstijd

280 gr zelfrijzend bakmeel + extra voor bestuiven
100 ml heet water
75 ml koud water
1 el olijfolie + extra voor bakken
1 el 5-spices
1 el (gedroogde) dille
1 tl knoflookpoeder
3/4 tl zout
6 bosuitjes
Handje chiazaad

Hartige pannenkoekjes maken

Deze hartige pannenkoekjes zijn gebaseerd op Chinese bosui-pannenkoekjes, ook wel bekend als scallion pancakes of Cong You Bing. Hele lekkere iets krokante pannenkoekjes met de smaak van bosui, superleuk om te maken, heerlijk als hapje of als onderdeel van de maaltijd.

De hartige pannenkoekjes zijn heerlijk als hapje, maar je kunt het ook als onderdeel van een maaltijd eten met meerdere hapjes. Wat zo lekker is aan deze pannenkoekjes, is dat ze lekker licht zijn en iets krokant zijn. De smaak van bosui proef je goed en de chiazaadjes zorgen voor een lekkere bite én extra mineralen!

Bereidingswijze

Zeef de bloem in een kom en voeg de 5-spices, dille (als je verse dille gebruikt moet je deze eerst fijn hakken), knoflookpoeder en zout toe. Meng alles door elkaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg het hete water toe, meng dit grof met het bakmeel. Ik gebruik hier voor een vork of chopsticks. Voeg vervolgens het koude water en de olie toe en meng door elkaar. De combinatie van heet en koud water zorgt ervoor dat het deeg snel bakt maar wel een lekkere chewy bite houdt.

Bestuif je werkbank met een beetje bakmeel en kneed het deeg c.a. 5 minuten. Het deeg is lekker zacht. Leg het deeg terug in de kom en bedek met een vochtige theedoek. Laat het deeg 30 minuten rusten.

Snij ondertussen het donkergroene en lichtgroene deel van de bosuien in dunne ringen.

Zet een kommetje koud water klaar. Snij het deeg in vier gelijken stukken. Rol elk stuk uit tot een cirkel, niet te dun en niet te dik. Besprenkel met bosui en chiazaad. Rol vervolgens de pannekoek op en vouw in een spiraal (slakkenhuisje). Plak het uiteinde met een beetje water vast aan het opgevouwen deeg. Laat ze even 15 minuten rusten, bedek wederom met een vochtige theedoek.

Rol de deeg spiralen uit tot een cirkel van max. 1/2 cm dik. Ik heb om deze stap makkelijker te maken het deeg tussen twee vellen bakpapier gelegd, zo plakt het niet en rol je ze mooi gelijk uit.

Verhit olie in een koekenpan en bak ze 3-4 minuten per kant, tot ze gaar en goudbruin zijn. Serveer warm met bijvoorbeeld chiliolie, srirachamayo en/of sojasaus. Ik heb een sausje gemaakt van chiliolie, sojasaus, ketjap en zwarte sesam.

© Chef Bontekoe 2022