Vlierbloesemcake

VLIERBLOESEMCAKE MET POLENTA EN CITROEN


Ingrediënten

8 porties

40 minuten wachttijd
20 minuten bereidingstijd
Gluten- & lactosevrij

Cake
110 gr milde Olijfolie
90 gr kristalsuiker
2 kleine eieren
50 gr polenta
125 gr amandelmeel
8 gr bakpoeder
1 citroen
50 ml vlierbloesemsiroop (zie recept)
Cakeblik

Glazuur
50 ml vlierbloesemsiroop
150 gr poedersuiker

Vlierbloesem en citroen

Deze vlierbloesemcake met polenta en citroen is lekker fris en zoet van smaak dankzij de vlierbloesem en citroen! De polenta en amandelmeel geeft de cake een fijne structuur én maakt hem helemaal glutenvrij! Polenta is griesmeel gemaakt van maïs, het wordt veel gegeten in Italië en Zuid-Amerika. Polenta heeft een wat grove structuur en zorgt voor een beetje bite in de cake.

Polenta

Wat is polenta dan eigenlijk? Normaliter wordt polenta geserveerd als een hartig gerecht, maar het kan dus ook perfect in een cake. Er wordt meestal water, bouillon en/of room aan toegevoegd, hij wordt vervolgens verhit tot je een romige pap hebt. Ik eet hem ook regelmatig op deze manier, het is perfect als een wat licht verteerbare vervanging voor aardappelpuree. Maar in dit recept maken we heb zoet, niet hartig!

Deze vlierbloesemcake is de perfecte manier om de lente in te luiden, zeker als je zelfgemaakte vlierbloesemsiroop gebruikt! Ik gebruik mijn eigen gemaakte vlierbloesemsiroop met bloesem van De Eemstuin. Door de siroop wordt de cake lekker smeuïg. Het recept voor mijn vlierbloesemsiroop staat bij de Dranken!

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 140 graden. Klop de olijfolie en suiker kort met een handmixer of garde. Voeg een voor een de eieren toe en klop ze mee. Schep de polenta en amandelmeel erdoorheen. Zest de citroen en pers het sap uit, voeg beide samen met de vlierbloesemsiroop toe. Ik gebruik een bakvorm van siliconen van 24 cm. Als je een cake blik gebruikt moet je deze eerst invetten. Stort het beslag erin en bak c.a. 40 minuten. Check met een saté prikker of de cake gaar is.

Laat hem afkoelen en maak ondertussen de glazuur. Meng de poedersuiker en vlierbloesemsiroop tot een dikke glazuur. Haal de cake uit de vorm en giet voorzichtig de glazuur eroverheen. Garneer met vers fruit en wat vlierbloesem.

Tip: op de doorsnede zie je dat de cake een prachtige warm-gele kleur heeft, hier heb ik een beetje vals gespeeld door een theelepel kurkuma aan het beslag toe te voegen. Je proeft er niks van en het geeft ongelooflijk veel kleur af!

© Chef Bontekoe 2022