Vegan mayonaise

VEGAN MAYONAISE


Ingrediënten

C.a. 250 ml

5 minuten

Glutenvrij & Sojavrij

3 el aquafaba (vocht uit een blik kikkererwten)

200 ml milde Olijfolie

1 tl zout

1 tl (grove) mosterd

1/2 citroen, sap

Vegan mayonaise

Deze smaakmaker spreekt geloof ik redelijk voor zich, wie houdt er nu niet van een lekkere mayonaise? Het is zo ongelooflijk makkelijk om zelf mayonaise te maken, vegan of gewoon met ei. Deze vegan mayonaise is gemaakt op basis van aquafaba, het vocht uit een blikje kikkererwten. Onder het mom van duurzaamheid hoef je dit vocht dus niet weg te gooien! Je kunt het gebruiken als ei(wit) vervanger, er wordt bijvoorbeeld ook vegan meringue van gemaakt. In deze mayonaise werkt hij enorm goed als bindmiddel en je proeft werkelijk niet dat het erin zit.

Deze veganaise brengen we op smaak met citroensap en mosterd. Je kunt naar eigen voorkeur ook kruiden of specerijen toevoegen. Maak bijvoorbeeld truffel veganaise of veganaise met kerrie. Je kunt hem afgesloten tot 2 weken bewaren in de koelkast. Inspiratie nodig om je eigen gemaakte vegan mayonaise te gebruiken? Vervang bijvoorbeeld de “normale” mayonaise in dit recept voor carpaccio van biet en knolselderij met sojamayonaise.

Bereidingswijze

Pak een hoge maatbeker en doe hier de aquafaba, zout, mosterd en citroensap in. Mix kort met een staafmixer. Blijf mixen en giet voorzichtig de olijfolie erbij, in een gelijkmatige straal. Je merkt vanzelf dat de olie gaat binden. Als je de mayonnaise wat dikker wilt voeg je wat extra olie toe en als je hem dunner wilt voeg je wat citroensap toe.

© Chef Bontekoe 2022