Tahina fudge

TAHINA FUDGE MET KARDEMOM, FRAMBOOS EN ROZENWATER


Ingrediënten

8 porties

20 minuten
Glutenvrij

Veganistisch

150 gr santen
60 gr kokosolie
400 gr lichte Tahina (ik gebruik Chtoura Fields.)
6 el kristalsuiker
6 zakjes vanillesuiker
2 tl gemalen kardemom
2 el zwart sesamzaad
150 gr frambozen
2 el agavesiroop
2 el rozenwater
1 tl sumak

Sesampasta

Deze Tahina fudge is geïnspireerd op Halva. Een kruimelig dessert uit Israël op basis van sesam. Tahina (sesampasta) wordt veel gebruikt in hartige gerechten, bijvoorbeeld sauzen en dips zoals hummus. Halva is daarentegen een zoete lekkernij van sesam, honing en suiker.

Je kan het beste lichte Tahina gebruiken, deze heeft een zachte en minder bittere smaak. Tahina kun je vinden bij een Noord-Afrikaanse of Midden-Oosterse winkel. Hier vind je ook vaak rozenwater, santen en veel specerijen zoals kardemom. Zo heb je gelijk alles in huis! Deze Tahina fudge heeft zijn structuur te danken aan santen en kokosolie. Deze combinatie gebruik ik ook vaak bij het maken van veganistische cheesecakes.

Tahina fudge met rozenwater

Dit dessert heeft enorm veel smaak dankzij de kardemom en het rozenwater. Rozenwater is een van mijn favoriete smaakmakers, je moet er alleen niet te veel van gebruiken anders kan het heel zeeperig gaan smaken. Deze fudge is niet extreem zout maar wel lekker kruidig, fris en notig. De smaken complementeren elkaar erg goed, een perfect dessert!

Bereidingswijze

Laat de santen samen met de kokosolie op een zacht vuurtje smelten, pas op dat het niet aanbrandt en blijf roeren! Meng vervolgens de suiker en vanillesuiker erdoorheen tot het is opgelost. Schep het kokosmengsel, zwarte sesam en kardemom door de Tahina.

Prak vervolgens in een apart kommetje de frambozen samen met de agavesiroop, rozenwater en sumak.

Stort de Tahina in een siliconen cakeblik, als je een gewone gebruikt moet je deze eerst even bekleden met bakpapier. Pak 3/4 van de frambozen en lepel dit zigzaggend door de Tahina zodat je een gemarmerd effect krijgt.

Laat minimaal 6 uur opstijven in de koelkast, het liefst de hele nacht. Serveer als dessert, bij de koffie of snack en garneer met de rest van de frambozen, e.v.t. wat rozenblad en sesam. Je kunt het best lang bewaren in de koelkast, zeker wel twee weken of zelfs invriezen!

© Chef Bontekoe 2022